Esed’in kimyasallarını 100 kişilik heyet imha edecek

Esed’in kimyasallarını 100 kişilik heyet imha edecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların imhası için BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden (OPCW) 100 kadar personelin görev alacağını açıkladı.

Ban, BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği 10 sayfalık raporunda, BM ve OPCW uzmanları tarafından ortak gerçekleştirilecek misyonun çalışma şekline ve işlevine yönelik bilgiler verdi. Ban, BMGK’da oybirliğiyle kabul edilen 2118 sayılı Suriye kararına istinaden, bu ülkedeki kimyasal silahların nasıl imha edileceğine ilişkin raporunu bu kuruma sundu. İmha çalışmasında BM’nin lojistik, iletişim ve koordinasyonu sağlayacağını kaydeden Ban, OPCW heyetinin de teknik sorumluluğu üstleneceğini dile getirdi.

Raporda Ban, çalışmaların üç aşamada gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Ban, 1 Kasım’da başlayacak üçüncü aşamada Suriye’nin yaklaşık 1 ton ağırlığındaki kimyasal silahlar ile üretim ve depolama tesislerinin imha edileceği bilgisini verdi.

Heyetin Suriye’de devam eden çatışmalar nedeniyle büyük risk altına olacağını belirten Ban, ancak görevlerini hassas bir şekilde yerine getireceklerini aktardı. Görevi tarihi açıdan ‘büyük bir adım’ diye niteleyen Genel Sekreter, Suriye’de taraflara da seslenerek BM heyetine yardımcı olmalarını istedi.

Ban, personelin ihtiyaç süresince Suriye’de kalacağını aktardı. Geçtiğimiz ay BMGK tarafından alınan karar tasarısına göre Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasının önümüzdeki yılın ilk yarısında tamamlanması gerekiyor. Suriye’de bulunan öncü ekip, pazar günü kimyasal silahlar ve üretim tesislerinin imha edilmesi çalışmalarına başlamıştı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.