“Esed, sivil halkı füzelerle vuruyor”

“Esed, sivil halkı füzelerle vuruyor”

Suriye’de 30. ayında tüm şiddetiyle devam eden iç savaşta rejim lideri Beşşar Esed’e bağlı birliklere yönelik savaş suçu isnatlarına dün bir yenisi eklendi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun devam eden çatışmalarda meskûn mahallere balistik füzelerle saldırarak yüzlerce sivilin ölümüne sebep olduğunu bildirdi. Grubun raporuna göre, şubat ile temmuz ayları arasında düzenlendiği belirlenebilen 9 füze saldırısında yarısı kadarı çocuk olmak üzere en az 215 sivil hayatını kaybetti. Bu saldırıların sonuncusu 26 Temmuz tarihinde gerçekleşti. Ülkenin kuzey bölgesinde ve büyük oranda muhaliflerin kontrolünde bulunan Halep kentine fırlatılan füze, 17’si çocuk olmak üzere tamamı sivil 33 kişinin ölümüne sebep oldu.

Grubun bünyesinde araştırmacı olarak çalışan Ole Solvang, büyük bir alanı tahrip eden füzelerin sivil nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelere fırlatıldığında siviller ve muhalif savaşçılar arasında hedef ayrımı gözetmenin imkânsızlaştığını söyledi. Solvang, uluslararası savaş hukuku kurallarına göre silahlı muhalif grupların varlığı tespit edildiğinde dahi sivil nüfusun yaşadığı yerlere füze fırlatılamayacağının altını çizdi. Esed’e rastgele ateşlere son verilmesi çağrısında bulunan gözlemci grup, saldırının olduğu 7 yeri incelediklerini ve hiçbirinin yakınlarında muhaliflere ait askerî bir hedefin bulunmadığını da kaydederek, Esed’in sivilleri öldürmek için her zaman mazeret arayışında da olmadığı imasında bulundu.

Muhalifler, Lazkiye’de 4 köyü ele geçirdi

Öte yandan, muhalif gruplar, dün rejimin kalesi olarak bilinen Nusayri nüfus yoğunluklu Lazkiye şehrinin dağlık bölgelerindeki 4 köyü ele geçirerek önemli bir kazanım elde etti. 2004 yılı verilerine göre nüfusu 18 milyon olan ülkede köyler, 10 bin ile 30 bin arasındaki nüfusa sahip bulunuyor. Gelişmeyi duyuran İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, muhaliflerce ele geçirilen köylerin, Akdeniz kıyılarına yakınlıkları nedeniyle stratejik öneme sahip yerleşim birimleri olduğunu bildirdi. Böylece, haziran ayında Lübnan sınırındaki stratejik Kusayr kasabasını Hizbullah’ın da yardımıyla alarak moral üstünlüğünü büyük ölçüde ele geçiren rejim, uzun zaman sonra ilk önemli kaybını yaşamış oldu.

Haberini bölgedeki aktivistlerine dayandıran gözlemci grup, çatışmalarda rejim güçlerinden 32, muhalif gruplardan ise 19 kişinin öldüğünü kaydetti. Grup, dört köydeki sivil nüfusun bölgeden göç ettiklerini de açıklarken, sivil kayıpların yaşanıp yaşanmadığı konusunda ise bilgi vermedi.

Esed ile aynı mezhepten olan Nusayri Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Akdeniz kıyı şeridi, rejimin en güçlü olduğu bölge olarak biliniyor.

Esed’in Lazkiye merkezli bir Nusayri devleti kurmayı planladığı iddiaları da sık sık gündeme geliyor. Bölge, iç savaşın başladığı tarihten bu yana büyük ölçüde Şam yönetiminin kontrolündeydi. 2011 yılının Mart ayında barışçıl protestolar şeklinde başlayan ve iç savaşa dönüşen olaylarda 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.