Erdoğan: Reyhanlı’nın arkasında rejim var

Erdoğan: Reyhanlı’nın arkasında rejim var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reyhanlı’daki saldırıların arkasında Suriye rejiminin olduğunu söyledi. “Rejim bunun arkasındadır, bu belli. Ama rejimin Türkiye’de uzantıları var. Bu uzantılar üzerindeki çalışmalar da derinleştirilerek devam ediyor.” diyen Erdoğan, bu konuda ellerinde ciddi bulgular ve belgeler olduğunu vurguladı.


Erdoğan, gazetecilerin Reyhanlı’ya ilişkin sorularını cevapladı. Erdoğan, “Gözaltına alınanlarla ilgili değerlendirmeler, incelemeler devam ediyor. Ama ciddi oranda ipuçları var, belgeler var ve bu olaydaki, özellikle iki minibüs konusunda bunların satın alındığı yerler, patlayıcılar, bunların depolama olayları ile ilgili ciddi belgeler ve bulgular var. Bunların üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Netice ortaya tam çıktığında açıklanacak, ama olay kesinlikle rejimle alakalı bir olaydır. Rejim bunun arkasındadır, bu belli. Ama rejimin Türkiye’de uzantıları var. Bu uzantılar üzerindeki çalışmalar da derinleştirilerek devam ediyor.” dedi.


Bir gazetecinin, ‘Suriye bizimle alakası yok dedi’ şeklinde hatırlatması üzerine de Erdoğan, “Ne diyecek, alakası mı var diyecek? Öyle bir şey mi bekliyorsunuz? Tabi ki öyle diyecek. Bunların zaten dünyaları yalan üzerine kurulmuş. Yalan üzerine inşa ettikleri bu zulüm rejimini, bu adil olmayan rejimi yürütmenin gayreti içindeler. Tabi buna ne yazık ki bizim içimizden de destek verenler var. Siyasi olarak verenler de var, siyasi olmayarak da verenler var.” ifadelerini kullandı.


Saldırganların hedefinde Ankara’da, aralarında Başbakanlık da dahil bazı yerler olduğu iddiaları da sorulan Erdoğan, “O tür şeyler de bu belgelerin arasında var.” diyerek doğruladı.


Mültecilerle ilgili spekülasyonlar, provokasyonlar olduğunu belirten Erdoğan, “Aslında bu olayların muhalif güçlerle yakından uzaktan alakası yok. Ama burada muhalif güçleri zan altına almak ve Türkiye’deki sığınmacı olan kardeşlerimize karşı operatif yaklaşım içerisinde girme gayretleri var. O da buradaki kardeşleri, dostlarıyla olan süreci tetiklemeye yöneliktir. Bir de bu iş mezhebi bir çatışmanın içine sokma gayretleri var. Uzantılarını da görüyoruz.” diye kaydetti.


Saldırının ardından uygulanan yayın yasağını da değerlendiren Erdoğan, “İsabetli buldum. Olması gereken oydu. Çünkü diğerleri tamamen toplumu dezanforme etmeye yönelik adımlardır. Bu tür şeylerde dünyada bunun birçok uygulamaları vardır. Bu uygulamalara da baktığımız zaman bu tür alınan kararların çok çok isabetli olduğu, toplumun psikolojisi ve süreci yönetme açısından çok çok isabetli olduğunu… Bundan dolayı yargının buradaki hassasiyetini takdir ediyorum.” dedi.


Reyhanlı’yı ziyaret etme planı olup olmadığı da sorulan Erdoğan, “Var. Zaten büyükşehirlerimizi dolaşıyorduk. Hatay bunların içinde olan bir ilimizdi. İnşallah döner dönmez bu ziyaretleri yapacağız. Şu anda gerek Başbakan Yardımcım Beşir Bey, gerek ilgili bakanlarım Adalet, İçişleri, Sağlık, bunlar zaten milletvekili arkadaşlarımla birlikte ilk andan itibaren orada oldular. Bu süreci o şekilde öyle yürüttüler. Nasip olursa bizim de ABD ziyaretinden sonra Hatay’daki bu gezimizi yapıp, ilçelere de yaptığım ziyaretler sebebiyle bunları da inşallah bu ziyaretler serisi içinde değerlendireceğim.” bilgisini verdi.


Oyuna gelmeyiz ama cevabı da veririz


Dış basında çıkan haberler de sorulması üzerine Erdoğan, “910 kilometre sınırımız var. Dolayısıyla her türlü hassasiyeti gözetmemiz, korumamız lazım. Dikkat etmemiz lazım. Ama oyunlara da gelmememiz lazım. Gerilim politikalarına asla girmememiz gerekir. Büyük devlet olmanın idraki içerisinde atmamız gereken adımlar neyse, bu adımları atmamız gerekir. Çok ciddi istişari mekanizmalarımızı çalıştırıyoruz ve buna dayalı olarak da adımlarımızı atıyoruz ve bundan sonraki süreçte de bu adımlarımızı bu şekilde atacağız. Oyuna gelmek yok, ama gerekli cevabı, gerekli anda da veririz. Bundan da ne çekinir ne kaçınırız. Bunu herkesin bilmesi lazım.” diye konuştu.


Erdoğan, ABD ziyaretinde ne gibi bir talebi olacağının sorulması üzerine de “Ne dedim size, onun (ABD) talebi olmaktan çok bizim talebimiz olur.” ifadesini kullandı. Muhalefetin dış politika konusunda eleştirileri de sorulan Erdoğan, “Yeri geldiği zaman sorun onlara, sizin dış politika anlayışınız var mı diye.” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.