Erdoğan: Obama’yla Suriye’nin kimyasal silahlarını görüşeceğiz

Erdoğan: Obama’yla Suriye’nin kimyasal silahlarını görüşeceğiz

Mayıs ayı ortasında Washington’a gidecek olan Başbakan Erdoğan, Esed rejiminin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığını ifade ederek bu konuyu ABD Başkanı Obama ile yapacağı ikili görüşmede ele alacaklarını açıkladı. Erdoğan, uluslararası toplumun  Suriye’deki  geçiş sürecini hızlandırması gerektiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Washington’da 16 Mayıs’ta yapacağı görüşmede Suriye’de kimyasal silah kullanılması konusunu gündeme getireceğini söyledi. Erdoğan, Japon Nikkei gazetesine verdiği mülakatta Suriye’deki çatışmalarda kimyasal silahların Esed rejimine bağlı güçler tarafından kullanıldığını belirterek, “ABD ziyaretim esnasında Başkan Obama ile ikili görüşmemizde kimyasal silah konusunu da ele alacağız. Bunu Esed rejiminin kullandığı açık. Muhalefet karada üstün fakat rejim, kimyasal silah, savaş uçakları ve helikopterler kullanıyor.” dedi. Amerikan yönetiminin, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına yönelik geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamanın ardından gözler,  daha önce bunun ‘tüm hesaplarını değiştirecek ‘kırmızı çizgi’ olarak ilan eden Obama’ya çevrilmişti. Ancak Obama kimyasal silah kullanımının hâlâ ‘oyun değiştirici olmaya devam ettiğini’ belirtmekle birlikte bunların kim tarafından kullanıldığının belli olmadığını, kesin deliller olmadan da bu konuda adım atmayacağını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Japonya Başkanı Şinzo Abe’nin Ankara ziyareti dolayısıyla Nikkei gazetesine verdiği mülakatta, Esed rejiminin artık son dönemini yaşadığını, muhalefetten tek önde olduğu alanın hava üstünlüğü olduğunu kaydetti. Ancak rejimin ne zaman yıkılacağını bilemediklerini ifade ederken, “Uluslararası toplum geçiş sürecini mümkün mertebe hızlandırmak durumundadır.” ifadelerini kullandı. Erdoğan bu ifadelerle,  iki yılda 70 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Suriye krizinde şimdiye dek elini taşın altına fazla koymayan Obama’yı bu konuda etkin olarak devreye girme konusunda ikna etmeye çalışacağının sinyalini verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.