Erdoğan, Fransa ile ilişkiler konusunda umutlu konuştu

Erdoğan, Fransa ile ilişkiler konusunda umutlu konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyalist lider François Hollande liderliğindeki Fransa ile ilişkiler konusunda umutlu konuştu.

Slovenya’da düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplayan Erdoğan, yeni dönemde Fransa ile ilişkileri değerlendirdi. Fransa’da seçim sürecinin parlamentonun belirlenmesiyle devam edeceğini ve bu sebeple henüz bir şey söylemenin erken olduğunu dile getiren Erdoğan, “Biz Fransa’yla hiçbir zaman düşman olmadık. Düşman olmak da istemeyiz. Böyle bir derdimiz yok.” dedi.

Nicolas Sarkozy yönetiminin Türkiye’ye yıllardır takındığı olumsuz tavra dikkat çeken Erdoğan, “Biz son ana kadar, sözde Ermeni soykırımı olayında takındığı tavra kadar hep sessiz kalmayı yeğledik.” ifadelerini kullandı. “Tabii ki Fransa’da bizim 600 bine yakın insanımız var. Onlar bizim aramızda bir köprü oluşturuyor. Bu münasebetleri hep korumaya gayret ettik.” diyen Erdoğan, Jacques Chirac’la da uzun uzadıya çalıştığını hatırlattı. “Chirac döneminde biz liderler zirvesine hep katıldık.” diyen Erdoğan, Sarkozy’nin Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birlikte Türkiye’nin AB zirvelerine katılmasını engellediğini hatırlattı. Bu olumsuz tavırları “yuttuklarını” söyleyen Erdoğan, Ermeni meselesiyle ilgili anlaşmazlık üzerine net bir tavır koyduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin AB sürecinde bugüne kadar ağırlıklı olarak sosyal demokrat partilerle çok daha iyi iletişim kurduklarını dile getiren Erdoğan, “Bu konuda bizi her zaman desteklediler. Temenni ederim ki Sayın Hollande ile de bu dönem içerisinde bu talihsiz gidişi geri döndüren bir tavır takınılır ve Fransa-Türkiye işbirliğini hemen tesis etmek suretiyle AB süreci içerisinde yaklaşık 50 yıllık bir süreçte AB kapısında bekletilen Türkiye’ye karşı bu yanlış süratle düzeltilir.” ifadelerini kullandı.

AB sürecinde bugüne kadar hep olumlu yaklaşım içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, “Diğer aday ülkelere uygulanmayan şeyler hep bize uygulandı..Yeni yeni kurallar icat edildi. Maç esnasında penaltının kuralları hep değiştirildi.” diye yakındı. Erdoğan, “Bunu sadece Türkiye’ye maalesef acımasızca uyguladılar. Temenni ederim ki bu süreç içerisinde Fransa’nın takınacağı tavırlar daha olumlu olur. Bunun beklentisi içerisindeyiz. Böylece çok daha güçlü bir AB’nin kurumsallaşmasına Türkiye de katkıda bulunur.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.