Dünya’nın Obama’ya güveni azalıyor

Dünya’nın Obama’ya güveni azalıyor

Başkan Baarck Obama, yalnızca ülke içinde değil yurt dışında da destek kaybediyor. Usame Bin Ladin’i çok başarılı bir operasyonla öldürten Obama’ya dünya kamuoyu son aylarda verdiği destek azalıyor. Obama’ya karşı güvenin sarsılmasında en büyük etkenlerden birisi ise insansız uçak saldırılarının olduğu dikkat çekti.

Pew Araştırma şirketinin yaptığı kamuoyu yoklaması Başkan Obama’ya dünya halkının verdiği dsteğin düştüğünü gösteriyor. Ankete katılan 21 ülke arasında Obama’ya verilen destekteki en çok düştüğü ülke olarak Çin ön plana çıkmış durumda. Çin’de Obama’nın göreve geldiği dönem kendisine olan halkın güveni yüzde 57 iken son ankete göre bu oran yüzde 27’e kadar gerilemiş görünüyor.

Obama’ya karşı güven kaybının temel nedenleri olarak ilk üç sırada Afganistan, Pakistan’da devam eden insansız uçak saldırıları neticesinde yüzlerce sivilin ölmesi, Filistin-İsrail sorununa çözüm üretememesi ve küresel ısınma konusunda Amerika’nın dünyaya öncülük edememesi olarak sıralandı.

Obama’ya insanların güveni göreve geldiği dönemle kıyas edildiğinde düşse de halefi George W. Bush ile kıyaslandığında hala çok ciddi şekilde yüksek. Obama’ya özellikle Avrupalı ülkelerin vatandaşları güven duyuyor.

Pew Küresel Eğilimler Projesi Yöneticisi Richard Wike, Obama’ya olan desteğin Başkanlığı süresince yavaş yavaş azaldığını, bu azalmanın birden olmadığını söyledi. Obama’ya desteğin Çin’den sonra en fazla Meksika ile Japonya’da yaşandığını belirten Wike, Müslüman ülkelerde de Filistin sorunu başta olmak üzere Başkan’a karşı güvende ciddi azalmaların olduğunu vurğuladı.

Pew’nin araştırmasında yer alan 5 Müslüman ülkesinde Obama’ya olan güven oranı yüzde 34’den 15 gerilemiş durumda. Özellikle Pakistan’da Obama’ya karşı olan güven dibe vurmuş görünüyor. Pakistan halkı görevi terk ettiği dönemde dahi Bush’a duyduğu güven şuan Obama’ya duyulandan daha fazla olarak görülüyor.

Obama’ya karşı 5 Avrupa ülkesinde güven azalsada hala Başkan’a destek olanların sayısı oldukça yüksek. Avrupa’nın 5 ülkesinde Obama’nın ilk dönemlerinde yüzde 78 olan destek oranı son kmauoyu yoklamasına göre yüzde 63’e düşmüş görünüyor.
Ankete katılanların genelde Obama’ya olan güven kayıplarının temelinde insansız uçak saldırıları ile Filistin sorununu göstermeleri dikkat çekiyor. İnsansız uçak saldırılarından en fazla rahatsız duyan ülkeler sıralamasında Ortadoğu ülkeleri, Meksika ve Yunanistan yer alıyor.

Pew’nin araştırmasında Amerika’nın artık dünyanın gözündeki o ihtişamlı ekonomik büyüklüğünün de azaldığını gösteriyor. Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya’da büyük bir çoğunluk, artık dünyanın en büyük ekonomik gücünün Çin olduğu fikrinde.
İngiltere’de de, Çin’in ekonomik olarak ABD’den güçlü olduğunu düşünenlerin sayısı 2008 yılından bu yana iki katına çıkmış durumda.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.