Diyalog ve işbirliğinde etkili kanallar bulunmalı

Diyalog ve işbirliğinde etkili kanallar bulunmalı

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından düzenlenen ‘Ortak Yol Haritası: İcma ve Kolektif Şuur’ sempozyumu İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Toplantıya 80 ülkeden 630 İslam âlimi, ilahiyatçı ve akademisyen katıldı.


Konuşmacılardan Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbadi, ‘icma zirvesi’nin insanları birbirine bağlama açısından çok önemli olduğunu söyledi. Sudan İslami Araştırmalar Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsam Beşir, insanlığın karşılaştığı problemlerin icma yapılarak çözülebileceğini ifade etti. Beşir, insan hakları, kadın hakları, küresel ısınma, eğitim başta olmak üzere insanlığı ilgilendiren her meselede icma yapılması gerektiğini belirtti. Nijerya Din İşleri Yüksek Kurulu Genel Başkanı Prof. Dr. Muhammed Saad Ebu Bekir de, diyalog ve işbirliğinin etkili kanallarını bulmanın elzem olduğunu vurguladı. “Allah Teala bize büyük fırsatlar bahşetmiştir. Ortak hayatımızın temellerine tekrar ulaşma fırsatı sunmuştur. İcma da bunlardan biridir. Hoşgörüyü yükseltmeliyiz.” dedi.


Sempozyumda konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ‘İcma ve Kolektif Şuur’ toplantısı sebebiyle bir araya gelmenin rahmet ve bereket vesilesi olduğunu ifade etti. Hira ve Yeni Ümit dergilerine, insanlığın ilim ve fikir dünyasına katkı sağladıkları için teşekkür eden Görmez, “İcma, tevhid ile vahdet arasındaki sürekliliğin sağlanmasıdır.” dedi. Görmez, icmanın, yerine getirilmesi gereken asli bir vazife olduğunu vurguladı. Ortak bir ümmet kimliği oluşturmanın anahtarının icma olduğunu dile getiren Görmez, şöyle konuştu: “Bununla dinin ana unsurlarının tek bir biçimde anlaşılıp yine bununla yeknesak bir uygulama halinde izharı sağlanmaktadır. Bu işleviyle icma, aynı zamanda dini reforme etme çabalarının önünde koruyucu bir kalkan görevini de ifa etmektedir.” İcmanın, dini doğru anlamak isteyen tüm vatandaşların öğrenmesi gereken bir ilim haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü bu ilmin içerisinde dil, mantık, hadis olan bütün ilimleri cem eden bir ilimdir. Sadece Kur’an değil aynı zamanda İslam’ın temel ilkelerinin; namaz, zekât, helal-haramlar icma ile bu muhteşem resmin çerçevesini çizer.”


Fethullah Gülen: Temel kaynaklarımız, ilk muhatapları seviyesinde ele alınmalı


Toplantıya mesaj gönderen Fethullah Gülen Hocaefendi, salondan büyük alkış aldı. Hocaefendi mesajında şunları iletti:“Son bir asırdan beri topyekün insanlığa dayatılan pek çok sistem maalesef onun ızdıraplarını artırmaktan başka bir işe yaramadı. Bugün insanoğluna rahat nefes alabilme imkânını sağlayacak bir tek atmosfer varsa hiç şüphesiz o da İslam atmosferidir. Bu atmosfer hemen her dönemde tertemiz dupduru ve hiçbir zamana ve mekana ait düşünce kirliliğinin bulandırmayacağı kadar hep derin deryalar gidi dalgalanıp durmuştur. Ne var ki ona ulaşabilmek ve ondan tam anlamıyla istifade edebilmek için belli bir niyet ve nazara belli cehd ve gayrete belli bir teveccüh ve güvene ihtiyaç vardır. Ben şahsen Kur’an, sünnet, icma ve kıyas gibi asli ve diğer temel kaynaklarımızın ilk muhatapları seviyesinde ele alınıp değerlendirilebildiği takdirde çağımızın pek çok müzminleşmiş problemlerinin


çözülebileceğine ve gelecekteki muhtemel bunalım dalgalarının da kırılacağına hiç olmazsa zararsız hale geleceğine inanıyorum.”


‘Peygamber sevgisini yeşertmek için icma hayata geçirilmeli’


Tunus An-Nahda hareketi lideri Raşit Gannuşi’nin mesajı: İcma, İlahi tecellinin yeryüzünde yansımasıdır. Sadece Asrı Saadet döneminde hayata geçirilmiştir. İcma bireysel bir şey değil, İslam fıkhının kurumsallaşması ve şura fikrinin hayat geçirilmesidir. Yaklaşık 200 yıllık çabaya rağmen bir türlü istenilen gerçekleştirilemedi. Ne dünya ne de din çerçevesinde medeni ve düşünsel çerçevenin parçalanması kabul edilemez. Batı’nın birlikteliğinin en önemli nedeni onların bu ilkeleri hayata geçirmiş olmalarıdır. İcma bir an önce hayata geçirilmelidir. En önemli ilke de insanların birbirleriyle tanışma ilkesidir. Peygamber sevgisinin yeniden yeşerebilmesi için icma, yeniden hayata geçirilmeli.


‘Ümmet, hiçbir zaman delalet üzerine birleşmez’


Afganistan Hac ve Evkaf Bakanı Muhammed Yusuf Niyazi: İttifak ve icmayı iyi niyetle pratiğe geçirmeliyiz. Görevlerimizi tam istediğimiz gibi yerine getiremedik. Durumumuzu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Zaman geçti ve insanlar bizden iyi olabilir. Biz, tek bir vücut olmalıyız. Bir uzvumuz bozulduğunda diğer tüm uzuvlarımız ona yardım etmeli. Bu ümmet hiçbir zaman delalet üzerine birleşmez. Biz değerler ümmetiyiz. Biz okuma ümmetiyiz. Kalem kitap ehliyiz. Tembel değiliz. Bu toplantı birleşmelerin olacağı bir buluşmadır.


‘İcmaya olan inayet ümmete olan inayettir’


Umman Müftüsü Bedreddin Ahmet El-Halidi: Biz çok iyimser ve umutluyuz. Çünkü bu davetin müceddidi ve bunu hazırlayanlar Fethullah Gülen Hocaefendi’dir. İnşallah Fethullah Gülen’in varlığı bu ümmete bir hediyedir. Öncekiler, sonrakilere çok şey bırakmıştır. İcmaya olan inayet, aslında ümmete olan inayettir. Çünkü Allah, bu ümmetin ihtilaflarında bile bir araya gelmesini istiyor. Ümmet ihtilafla aslında daha fazla işbirliğini öğrenmeli. Hiçbir zaman bu ihtilaflar bizde bölünmeye ya da sorunlar içerisinde boğulmaya yol açmamalı. Ümmet, vahdet konusunda çok hırslı olmalı. Çünkü Allah, İslam ümmetini, yeryüzündeki ümmetlere şahit kılmıştır. Siz insanlar içerisinden çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder kötülükten nehyedersiniz. İyiliği emretmek, Allah’a çağırmak, ümmetin içerisinde de dışında da olacak bir şeydir. Allah, ayette ‘Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin kardeşleridir. Birbirlerine iyiliği emrederler. Onlar Allah’a inanırlar, namazlarını kılar, zekâtlarını verirler.’ diyor. Emri bil maruf nehyi anil münker’in namazdan ve zekâttan önce ifade edilmesi çok önemli. Çünkü bunun hayata geçirilmesi namazdan ve zekâttan da önemli. İman, bunun korunmasıyla açığa çıkar. İşte bu mesuliyetten sıyrılmak mümkün değil. Kader ve kazanın peşinde koşmak ancak ve ancak zayıf insanların yapacağı bir şeydir. Müslümanlar güçlü olmalıdır.


‘İslam dünyasının ihtilafları ümmetin boynundaki kılıç gibi’


Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbadi: Bu toplantı yeryüzündeki insanları birbirlerine bağlayarak, birbiriyle vahdetini sağlayacağına inanıyorum. Birlik ve beraberliğin de kökleri kalplerde başlar. Kalpler temiz olursa ve temizlenirse bu ağacın kökü ortaya çıkar. Ta ki ‘icma’ Müslümanların dünyasında yeniden neşet etsin. Bu fırsat mutlaka değerlendirilmeli. Bu çabaların harekete dönüşmesini umuyorum. ‘Çeşitli ihtilaflar arasında parçalanma yaşayan İslam dünyası nasıl bir araya getirilebilir?’ sorusunun cevabı da Kur’an’da saklı. Muhakkak ki Kur’an en doğru yola ulaştırır. Kur’an’ı doğru okuyarak bu mümkün olur ve bunu da ‘icma’ ortaya çıkarır. İslam dünyasının yaşadığı ihtilaflar ümmetin boynuna doğrultulmuş bir kılıca benziyor. Küresel ısınma meselesi, eğitim ve pedagoji gibi meselelerde de icma yapılmalı. Gelecek nesillere icmanın nasıl olacağını öğretmek de bizim en büyük sorumluluklarımızdan. Maalesef bunu bütün ümmeti sarıp sarmalayan parçalanma olgusu engelliyor. Birlikte olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.


‘İhtilaf fıkhını ortaya çıkarmalıyız’


Sudan İslami Araştırmalar Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsam Beşir: Günümüzde Müslümanların karşılaştıkları sorunlar, icma ile çözülebilir. İcma, toplumsal problemlerde anlaşmazlıkları giderecek bir role sahip olmalı. Genel prensiplerde vahdeti sağlamak gerekir. Farklılıkların, çoğulculuğun normal karşılanması gerekir. Böyle olursa sorun yaşanmaz. Birbirimizi anlamak ve birlikte hareket etmek için kardeş olmamız yeterli değil mi? Her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz. İhtilaf fıkhını ortaya çıkarmamız gerekir. İhtilaf fıkhı, asıl (genel) konularda ittifak sağlamak, diğer konularda farklılığı ve çoğulculuğu kabul etmektir. İcma kültürü bunu gerektirir. Bu kültür Müslüman olan ve olmayan toplumun bütün kesimlerinin aynı yapı içinde olmasını sağlayacak ve ihtilafları ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle icmanın sosyal hayatımızda uygulanması gerekir. İcma bütün dünyadaki akıl sahibi Müslümanları bir araya getirmektir.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.