Demirtaş: Yeniden silahlanmaya çağıranların tuzaklarına dikkat edilmeli

Demirtaş: Yeniden silahlanmaya çağıranların tuzaklarına dikkat edilmeli

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış süreci konusunda çok umutsuz ve karamsar bir aşamada olmadıklarını belirterek hükümetin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın müzakerelere yönelik eleştirileri ve önerileri ciddiye alması gerektiği dile getirdi. Türkiye’de tarafları silahlara çağıran kesimlerin olduğunu dile getiren Demirtaş, “Bu müzakere sürecine gerçekten karşı olan ve taraflara ‘Konuşmanıza gerek yok.’ veya ‘Konuşmaktan sonuç alamazsınız; yeniden silahlara sarılmalısınız.’ diyen bir kesim var. Bu gerçek. Bunların tuzaklarına ve oyunlarına karşı dikkatli olmak lazım elbette.” dedi.

Demirtaş, ABD’de ilk kez düzenlenen bir Kürt konferansına katıldı. ‘Yeni Ortadoğu’da Kürtlerin Rolü’ başlığını taşıyan konferans kapsamında düzenlenen 4 oturumda Ortadoğu ve Suriye’deki Kürtlerin durumu, geleceğe dair öngörüleri, İmralı barış süreci ve ABD’nin etkisi ele alındı.

Programda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ortadoğu’nun kültürel ve etnik zenginliğine vurgu yaparak bu bölgede tek kimliğin üstünlüğüne ve egemenliğine dayalı bir modelin kurulamayacağını savundu. Birlik içerisinde çokluğun ve iktidarı paylaşmanın herkes tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, bugün Türkiye’de Kürt sorununa BDP olarak böyle bir çözüm önerisi sunduklarını ifade etti. Demirtaş, “Ama Türkiye’de maalesef ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin dış politikasının ve ya iç politikasının bizim savunduğumuz bu perspektiften çok uzak tekçi bir politika olduğunu üzülerek söylemek durumundayım” dedi. Demirtaş savundukları politikaların Türkiye’nin demokrasisini güçlendirebilecek değerler olduğunu vurguladı.

“SINIRLARI DEĞİŞTİRMEDEN, ÜLKELERİ PARÇALAMADAN ÇÖZÜMÜ SAĞLAYABİLİRİZ”

Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Biz BDP olarak bu süreçte, Ortadoğu çözüm sürecinde, kendi ülkemizde bugün vatandaşı olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti devleti de dahil olmak üzere, her yere sınırları değiştirmeden ülkeleri bölüp parçalayıp yeni sınırlar çizmeden, kendi özgürlüğümüzü ama statümüzü de kazanarak çözümü sağlayabiliriz. Bunun siyasi mücadelesini sürdürüyoruz siyasi temsiliyetini yürütüyoruz bu konuda BDP olarak da önemli rol oynayabileceğimizi düşünüyoruz. ABD’nin de bu yönüyle Kürtlerin kültürel hakları, dil hakları ve statü, kendini yönetme hakkını gözeten bir politika izlemesinin ortadoğuda çözüm ve barış sürecine katkı sunacağını, hızlandıracağını düşünüyoruz.”

Çözüm süreçlerinin zorluğuna dikkat çeken Demirtaş, “Çözüm süreçleri barış süreçleri gerçekten sabır isteyen zahmetli süreçlerdir ve biz şundan eminiz ki savaştan ve savaşmaktan çok daha zorlu ve çok daha zahmetli bir süreçtir. Ne kadar süreceğini kestirmek zordur ama önemli olan tarafların masada kalma iradelerini sürekli canlı tutabilmektedir. Biz de parti olarak bu sürecin içinde bunu sürekli sağlamaya ve sürdürülebilir tutmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“MÜZAKEREDE ISRARCI OLMAMIZ LAZIM”

Hükümetin nitelikli bir müzakereden kaçmak için sürekli bahane ürettiğini iddia eden Demirtaş, “Ama bundan vazgeçmememiz lazım. Israrcı olmamız lazım. Çünkü müzakereden vazgeçmenin alternatifi hiç kimse açısından iyi olmayan çatışma gibi bir durumdur ki bu hiçbirimizin arzulamadığımız bir gelişme olur” ifadelerini kullandı.

Tarafları yeniden silahlanmaya çağıranların tuzaklarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Ama bir de müzakere böyle yapılmaz, müzakerenin başarılı olması için atılması gereken adımlar ve yöntemler vardır şeklinde eleştiren kesimler var ki, bu kesimler barış için barışa çok inandıkları için eleştiri ve öneri yapıyorlar. Yoksa barışa karşı oldukları için değil. Başbakanın artık bu tür eleştirileri dinlemesi, yakın çalışma arkadaşları dışında da müzakere deneyimi ve müzakereye destek olacak kesimlerin olduğunu artık görmesi lazım” şeklinde konuştu.

“SÜREÇ DESTEKLENMELİ”

Oturumda konuşan ABD’nin Eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ise Türkiye Hükümeti ile BDP ve Kürt toplumunun diğer unsurları arasında son üç yılda ateşkesin gerçekleşmesi ve barışa erişilmesi yolunda çabaların olduğunu ve ABD’nin bu çabaların desteklediğini dile getirdi.

Yapılması gereken birçok şey olmasına rağmen doğru yolda olunduğunu ifade eden Jeffrey, “1994 yılına göre Türkiye büyük mesafe aldı ve şuna inanıyorum ki daha da ileri gidecektir. Bu süreç desteklenmeli ve ivme devam etmeli” dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Washington ziyaretleri kapsamında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ve bazı hükümet temsilcileri ile görüşmeler yapacak.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.