Davutoğlu: Nükleer yetmez, Orta Doğu tüm kitle imha silahlarından arındırılmalı

Davutoğlu: Nükleer yetmez, Orta Doğu tüm kitle imha silahlarından arındırılmalı

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Girişimi (NPDI) bakanlar toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kitle imha silahlarının insanlığa karşı oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti.

Davutoğlu, Suriye’de rejimin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılara dikkat çekerek, bölgenin sadece nükleer değil, tüm kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu’nun katıldığı Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi toplantısında tarafların İran ve Suriye’deki son gelişmeleri ele aldığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre bakanlar, Orta Doğu’nun tüm kitle imha silahlarından arındırılması yolunda çabalara destek veren konuşmalar yaptı. Toplantıya katılan yetkililerin ayrıca İran’ın nükleer programının da diyalog yolu ile barışçıl bir şekilde çözülmesi yönünde irade ortaya koydukları öğrenildi. Bakanların İran ile P5+1 nükleer görüşmelerinin devam etmesinin önemli olduğu yolunda ifadelerde bulundukları kaydedildi.

SUUDİLER İLE SURİYE KONUŞULDU

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Kurul çalışmalarının ikinci gününde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Saud El Faisal Bin Abdulaziz El Saud ile bir araya geldi. Bakan Davutoğly ile mevkidaşı Suriye’de devam eden iç savaşı masaya yatırdığı ve iki bakanın da rejimin elindeki kimyasal silahların imhasına ilişkin sürecin olumlu bulduğu vurgulandı. Basının alınmadığı toplantıda, iki bakanın kimyasal silahların imhasının tek başına Suriye’de akan kanı durdurmaya yetmeyeceği yönünde görüş birliğinde olduğu kaydedildi.

İki bakan, gelinen aşamada Suriye’deki durum bakımından kritik bir süreçten geçildiğini ifade ederek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki işbiriliği ve eşgüdümün bu dönemde belki daha da önem kazandığını kaydetti ve yakın teması devam ettirme hususunda mutabık kaldı. 

Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile de bir araya gelen Davutoğlu, temsilci ile Türkiye-AB ilişkilerini görüştü. Siyasi diyaloğun canlandırılması ve tüm yapısal diyalog mekanizmalarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesi üzerinde mutabakata varan Davutoğlu ile Ashton, görüşmede İran’ın nükleer programını da masaya yatırdı. P5+1 müzakereleri hakkında Davutoğlu’na bilgi veren Ashton ile Arap dünyasındaki dönüşüm ve demokratikleşme çabaları da değerlendirildiği belirtildi. Tarafların görüşmede son olarak Kıbrıs’taki sorunu da ele aldıkları öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.