Davutoğlu, Güvenlik Konseyi’nde reform için İstanbul’da zirve önerdi

Davutoğlu, Güvenlik Konseyi’nde reform için İstanbul’da zirve önerdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul 68. dönem çalışmaları için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte New York’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Oydaşma İçin Birlik Grubu bakanlar toplantısına katıldı. Davutoğlu toplantıda BM Güvenlik Konseyi’nde tüm katılımcıların reform isteği üzerine 2014 yılının başlarında İstanbul’da bu kurumun tüm boyutlarını ele alacak bir toplantı yapılmasını teklif etti. Bakan Davutoğlu’nun bu isteğine ise katılımcı ülkeler olumlu cevap verdi. 

 

BM Güvenlik Konseyi’nin reformu konusunda benzer düşüncelere sahip ülkelerin oluşturduğu sözkonusu grubun toplantısında Konseyin sağlıklı ve etkili bir reforma tabi tutulması gerektiği hususundaki görüş birliğine vardığı öğrenildi. 

 

Toplantıda, Suriye dahil uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden son gelişmeler ışığında Konsey’de reform ihtiyacının daha da belirginleştiği vurgulandı. Grup olarak önümüzdeki dönemde BMGK reformu konusunda izlenebilecek hareket tarzı gözden geçirildi. Reform çalışmalarına ivme kazandırmak ve sonuç alınmasına yönelik yeni bir dinamiğin ortaya çıkmasını sağlamak amacıylada, Bakan Davutoğlu’nun dile getirdiği çeşitli fikirler ve yaptığı öneri doğrultusunda 2014 yılının başlarında İstanbul’da BMGK reformunun tüm boyutlarını ele alacak bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

 

Bakan Davutoğlu, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avusturalya’dan oluşan (MISTA) dışişleri bakanları toplantısına katıldı. Demokratik siyasi yapıları, hızla büyüyen ekonomileri ve uluslararası meselelere barışçıl/yapıcı yaklaşımları nedeniyle birbirlerine benzer özellikler taşıyan, hepsi G-20 üyesi beş ülkenin küresel yönetişim alanlarında işbirliğini öngören bu yeni oluşum böylece ilk ‘Dışişleri Bakanları’ toplantısını yapmış oldu. Toplantıda tüm ülkeler oluşumun hayata geçmesini memnuniyetle karşıladığı öğrenilirken G-20’den BM Güvenlik Konseyi’ne, iklim değişikliğinden nükleer silahsızlanmaya ve demokratikleşmeye kadar bir çok platformda ve konuda anılan beş ülke arasında yakın eşgüdüm ve işbirliğinin yararlı olduğu hususunda mutabık kaldığı kaydedildi. Bakanlar oluşumun bölgesel ve uluslararası barışa önemli katkı yapabilecek ve uluslararası toplumun vicdanını seslendirebilecek bir girişim olduğunu belirttildi. Oluşumun bu aşamada informal bir yapıda devam etmesini kararlaştıran bakanlar, 2014 yılının ilk yarısında Meksika’da yeniden bir araya gelmek konusunda anlaştı. 

 

Bakan Davutoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Jammu Keşmir Temas Grubu toplantısınada katıldı. Bakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada konuya ilişkin Türkiye’nin Pakistan’la olan dayanışmamısını dile getirdi. Davutoğlu, Pakistan’da dün meydana gelen depremden duyduğu üzüntüyü aktararak hayatını kaybedenler için Türk halkı adına taziye dileklerini iletti. Bakan ayrıca, temas grubuna yeni katılan Azerbaycan’ı da tebrik etti. 

 

Yemen’in Dostları Grubu Dışişleri Bakanları toplantısına da iştirak eden Davutoğlu, Yemen’e ve Yemen halkına yönelik Türkiye’nin desteğini yineledi. Bakan, bu yıl Londra’da yapılan ve 100 milyon dolarlık yardım taahhütünün somut projeler temelinde hayata geçirilmekte olduğunu vurguladı.

 

“İSRAİL HAREM-İ ŞERİF’E YÖNELİK EYLEMLERİNİ DURDURSUN”

 

Gün boyu çok taraflı toplantılara katılan Bakan Davutoğlu, Filistine Yardımlar Konusunda Uluslararası Temas komitesine de iştirak etti. İsrail ve Filistin’in yanısıra, ABD dahil tüm donör ülkelerden bakan düzeyinde katılımın olduğu toplantıda Filistin ile İsrail arasında bu yıl içinde başlatılan barış görüşmelerinin desteklenmesi için uluslararası donörlerin yardımlarını artırması kararlaştırıldı. Bakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, Filistin yönetiminin Filistin devlet yapısının güçlendirilmesine yönelik tüm çabalarına Türkiye’nin desteğini dile getirdi. Bakan Davutoğlu, barış müzakerelerin sekteye uğramaması ve amacına ulaşması için İsrail tarafının tahriklerinin durması gerektiğinin altını çizdi. Davutoğlu, yasadışı yerleşimlerin barış görüşmelerine verdiği zarara dikkat çekerek Kudüs’te Harem-i Şerif’e yönelik eylemlerin de kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bakan, Mescid-Aksa’nın kutsiyetinin ve Müslümanların ibadet özgürlüğünün sadece Filistinliler açısından değil Türkiye dahil tüm İslam dünyası bakımından vazgeçilmez olduğunun altını çizdi. Bakan ayrıca, Filistin ekonomisinin canlandırılması için öncelikle İsrail’in işgal uygulamalarının ve kısıtlamalarının kaldırılması gereğine işaret etti.

 

NATO İLE KIBRIS’I KONUŞTU

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede NATO-AB işbirliği, Kıbrıs sorunu ve Suriye başta olmak üzere Orta Doğu’daki gelişmeler ele alındı. Bakan Davutoğlu NATO’nun Türkiye’nin savunmasına yönelik taahhütlerini ve bu çerçevede aldığı önlemleri takdirle karşıladığını anlattı. Davutoğlu, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Avrupa-Atlantik coğrafyasının güvenliğine etkin katkılarda bulunmaya devam edeceğini vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.