Davutoğlu: Güvenlik Konseyi’nde mutabakat sağlanmaması BM için büyük bir zaaftır

Davutoğlu: Güvenlik Konseyi’nde mutabakat sağlanmaması BM için büyük bir zaaftır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’ye insani yardım konusunda mutabakat sağlayamayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK)’ni sert bir dile eleştirdi.


BMGK’nın dönem başkanlığını yapan Fransa’nın daveti üzerine Suriyeli mülteciler ile ilgili toplantıya katılmak üzere New York’a gelen Bakan Davutoğlu, BM’de yaptığı basın açıklamasında BMGK’ nin zamanında karar alamamasının bedelini sivillerin ödediğini ifade etti.

Önceki yıllarda Gazze, Halepçe ve Srebrenica yaşananlara geç müdahale edilmesinin bedelini yine sivillerin ödediğini hatırlatan Davutoğlu ” BMGK bir karar alamadığı için Suriye halkı şuan bir bedel ödüyor. Biz bu bedelin ödenmemesi için Türkiye olarak diplomatik ve insanı çabayı göstermeye devam edeceğiz.”dedi.
İlk defa Suriye konusunun mülteci ve insani boyutunun bu kadar kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Bakan Davutoğlu “Beklentimiz böyle insani bir konuda bari Güvenlik Konseyi üyelerinin anlaşmasıydı.Hani politik konuda anlaşmazsızlık bir nebze olsun anlaşılabilir, ama milyonlarca Suriyeli BMGK’tan güçlü bir insanı mesaj beklerken bu konuda mutabakatın sağlanamamış olması BM için büyük bir zaaftır. Bu anlamda tarihi bir fırsat kaçmıştır. Biz Türkiye olarak en başından itibaren tarih boyu beraber yaşadığımız Suriyeli kardeşlerimizin hangi etnik ve dini gruptan gelmiş olursa olsun hep onları bağrımıza bastık ve basmaya devam edeceğiz.”diye konuştu.

Türkiye’deki mülteci sayısının günden güne arttığını ve bunlar için hazırlanan imkanların uluslararası standartların çok üstünde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, BM’nin sorumluluğunun bütünüyle Türkiye tarafından üstlenmesinin beklenmemesi gerektiği mesajını verdi. Suriye’ ye yapılacak insani yardımların paylaşılması gerektiğinin altını çizen Dışişleri Bakanı bu çerçevede 5 maddelik temel çerçeve çizdiğine dikkat çekti. Ahmet Davutoğlu, BMGK üye temsilcilerinin Türkiye’deki kamplara gelmeleri oradaki Suriyelilerle buluşup durumu alanda görmelerini istediğini vurguladı. Suriye’nin geleceği on binlerce kilometre uzaklıkta New York’ta belirlenmeyeceğine dikkat çeken Ahmet Davutoğlu “Suriye’nin geleceği Suriye halkı tarafından belirlenecek. Bu konuda duyarsız kalmış olanların bile mültecilerin durumunu yerinde görsünler istiyoruz.”şeklinde davette bulundu.

Bu konuda ikinci öneri maddesi olarak yerinden edilmişlerin Suriye’deki kamplarda barınması için tedbir alınması gerektiğine değinen Davutoğlu ” Daha fazla insanın Suriye’den dışarı gitmektense içerde insani yardım koridorunun ve bağlantının sağlanabileceği kamplarda kalmasını sağlamak lazım. Böylece mülteci akının engellenmesi sağlanmış olur. Üçüncü madde olarak BMGK’nin çok kararlı bir tutumla hava operasyonlarına son verilmesini talep etmesi ve bu konuda kararlı bir tutum sergilemesi gerekir. Çünkü mülteci akının en büyük nedeni şehirlerdeki hava bombardımanıdır. 4.madde olarak ta yerinden edilmişlerin içerde yerleştirilmesi konusunda ilerleme sağlanmaması halinde buna paralel olarak uluslararası bir inisiyatifin başlatılması ve komşu ülkelere gelmeden insani ve tıbbi yardımın sağlanması lazım.”

{mp4}1900{/mp4}

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.