Davutoğlu: Çin’den alınacak füzeler ABD’yi rahatsız etmiyor

Davutoğlu: Çin’den alınacak füzeler ABD’yi rahatsız etmiyor

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’nin Çin’den alınacak füze savunma sistemlerinden rahatsız olmadığını dile getirdi.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile öğle yemeğinde bir araya gelen Davutoğlu, yemek sonrası Türk basın mensuplarına açıklama yaptı. Türkiye’nin Çin’den alacağı füze savunma sistemlerinin gündeme geldiğini belirten Davutoğlu, “Füze savunma sistemiyle ilgili konuları yemekte konuştuk. Herhangi bir rahatsızlık ifadesi şeklinde değil kesinlikle… Türkiye’nin bu konudaki objektif kriterlerini, haklı beklentilerini bir kez daha aktardık. Onlar da kanaatlerini paylaştılar.” şeklinde konuştu.

 

Avrupalı ve Amerikan şirketlerinin Türkiye’nin söz konusu proje hakkında beklentilerini bildiklerini belirten Davutoğlu, “Tabi ki nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler. Herhangi rahatsızlık konusu veya görüş ayrılığı şeklinde bir fikir teatisi söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

 

Sabah saatlerinde Chuck Hagel ile yaptığı görüşmeye de değinen Davutoğlu, görüşmede Suriye’deki güvenlik risklerinin ele alındığını dile getirdi. Son dönemde artan rejim baskılarına ve meşru muhalefetin alanının daralmasına dikkat çeken Davutoğlu, “Bu güvenlik risklerini ele aldık. Ama bunun daha geniş perspektifte bölgedeki güvenlik sorunlarını, Afganistan’dan çekilme konusunu ele aldık. NATO’nun Afganistan’dan çekilme takvimi ve bunun sonrasında yapılacak hususlar, Türkiye’nin üçlü mekanizması, Türkiye-Afganistan-Pakistan mekanizması bunlar hakkında konuları paylaştık. Yani Afganistan’dan Suriye’ye kadar olan alandaki güvenlik risklerini ele aldık. İran konusu, İran angajmanı ve nükleer konuyu da ele aldık. Çünkü nihayetinde dışişleri kadar güvenlik konusu olarak da ele alınıyor.” dedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.