Cumhurbaşkanı Gül’e, San Francisco şehrinin anahtarı verildi

Cumhurbaşkanı Gül’e, San Francisco şehrinin anahtarı verildi

ABD ziyareti çerçevesinde San Francisco şehrine gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şehrin temsili anahtarı verildi.

San Francisco tarihinde ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı ağırlıyor. Şehre ilk defa Cumhurbaşkanı sıfatı ile ayak basan Gül, şehrin temsili anahtarını San Francisco Belediye Başkanı Edwin Mah Lee’den aldı.

ABD ziyaretinin ilk durağı Chicago’da NATO zirvesine katıldıktan sonra temaslarını San Francisco’da devam ettiren Gül, kaldığı Feirmont otelinde Los Angeles Başkonsolosluğu tarafından verilen resepsiyonda Türk toplumu ile bir araya geldi.
Programa katılan San Francisco Belediye Başkanı Lee, şehrin temsili anahtarını Cumhurbaşkanı Gül’e takdim etti. Gül “Artık anahtar bende olduğuna göre, istediğim zaman kapı açıp girerim.” şeklinde espri yapması salonda gülüşmelere sebep oldu.

Çoğu zaman ABD’nin doğu yakasına geldiklerini, batı yakasına gelemediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, özellikle bölgede yaşayan Türklerin önemli şirketlerde çalışmasının gurur verici bir durum olduğunu söyledi. ABD’nin batı yakasının ayrıcalıklı bir bölge olduğunu da katılımcılara anlatan Gül, “Burası teknolojinin merkezi, innovasyonun merkezi ve geleceği dizayn eden geleceğin merkezi. Burdaki bu birikimleri de Türkiye’ye aktarmada sizler köprü olacaksınız.”şeklinde seslendi.

Gül, Türkiyenin son 10 yılda her bakımdan performansının çok iyi olduğunu, görüntü ve imajın her geçen gün geliştiğini anlattı. “Ne zaman televizyonlarda, gazetelerde Türkiye ile ilgili makaleler ve yazılar okusanız, bunlar tenkit eden makaleler yazılar bile olsa yinede içinde pozitif bir imaj vardır.” diyen Gül, ekonomideki olumlu gelişmelerin yurt dışında yaşayanları çok sevindirdiğini ifade etti.

En büyük yatırımların araştırmalara ve üniversitelere yapıldığını hatırlatan Gül, yeni nesle yapılan yatırımların Türkiye’nin geleceğinin çok daha parlak olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Amerika’da yaşayan Türklere, Türkiye gelecekleri takdirde çok daha iyi imkanlar sunacaklarını da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bazılarının kafasında eski Türkiye vardır. Onlara şunu söylüyorum. O günler çok değişti. Dün akşam Chicago’da büyük şirketlerin CEO’ları ile yemekli toplantı yaptım. Bazıların çok eski tecrübesi olduğu için hala tedirgin olduklarının gördüm. Bugün her şey çok farklı, gelin görün. Bu şirketlerin sahiplerinin yarısı Türkiye’ye gidip gelmeye başlamışlar. Türkiye’yi keşfetmişler ve Türkiye’ye yatırım kararı almak üzereler. Bu sizler için de geçerlidir. Her ne kadar kendi memleketiniz bile olsa sizlerin de acı tatlı bazı şüpheleriniz olabilir. Türkiye her bakımdan siyasi, ekonomik, hukuk tüm bu açılardan çok yenilenen bir ülkedir. Çok köklü reformalar yapılıyor. Bu reformalar önümüzdeki dönemde devam edecek ve bu reformlar yapıldığı sürece Türkiye daha güçlü ve her bakımdan daha cazip hale gelmektedir.” şeklinde konuştu.

San Francisco’yu ziyaret etmesinden dolayı Gül’e teşekkür eden Belediye Başkanı Lee, Türkiye ile Amerika arasında iyi bir dostluk olduğunu söyledi.

Programa Hayrünnisa Gül, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı.

Gül, daha sonra masaları tek tek gezerek katılımcılarla sohbet etti.

Kültürel programın da yer aldığı resepsiyonda, Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Aylin Özuğur (piyano), Murat Gedikli (keman) ve Şakir Özdemir’den oluşan (kontrbas) trio, müzik dinletisi sundu

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.