Cumhurbaşkanı Gül, bilişimin kalbinden hedef gösterdi: Türkiye’nin geleceği teknolojide

Cumhurbaşkanı Gül, bilişimin kalbinden hedef gösterdi: Türkiye’nin geleceği teknolojide

San Francisco’da bilgi teknolojisi ve sosyal medya devleri Google, Facebook, Microsoft ve Twitter’ı gezen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin geleceğinin teknolojide ve bilimde olduğunu söyledi. Ziyaret ettiği kurumlarda Türk mühendislerle bir araya gelen Gül, “Bu büyük teknoloji şirketlerinde gençlerimizi görmek beni gururlandırdı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’deki temasları kapsamında önceki gün San Francisco’da yüksek teknoloji ürünleri üreten kuruluşların bulunduğu Silikon Vadisi’nde teknoloji devrimine öncülük eden Google, Facebook ve Microsoft şirketlerini ziyaret etti. Bu üç şirkette çalışan Türklerle bir araya gelen Gül, Türkiye’nin geleceğinin teknolojide, bilimde, araştırmada ve bulunanları ekonomiye kazandırmada olduğunu belirtti.

Abdullah Gül, Microsoft’u ziyareti sırasında yaptığı açıklamada bu şirketleri gezme amaçlarının Türk gençliğine bir istikamet vermek olduğunu belirterek, “Burası bütün teknolojilerin ilk bulunduğu, insanlara ilk sunulduğu yer. Herkesin dikkatini bu işlere çekmeye çalışıyoruz. Çocukların, gençlerin, herkesin teknolojiye çok daha fazla ilgi göstermesini, uzaktan seyretme değil, onu kullanma ve teknoloji üretimi konusunda bir heyecan oluşmasını çok istiyorum.” diye konuştu. Ziyaret ettiği kuruluşlarda çok sayıda genç Türk mühendisi görmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.facebook gul1

Cumhurbaşkanı’nın dünyayı değiştiren Silikon Vadisi’ndeki ilk durağı internet devi Google’dı. Burada Gül’ü şrketin kurucusu ve yöneticisi Sergey Brin ile İş Geliştirme Müdürü ve Dr. Mehmet Öz’ün kız kardeşi Seval Öz, birim müdürleri Ferhat ve Orkut Büyükkokten kardeşler karşıladı. Gül, Google’ın merkezinde dev ekranda İstanbul’u seyredip Tarabya Köşkü’ne baktı ve Google’ın üzerinde çalıştığı insansız araç projesi hakkında yöneticilerden bilgi aldı. Google’da çalışan yaklaşık 25 Türk genciyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Sergey Brin ve eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Google’ın ürettiği kendi kendine giden, şoförsüz araba Googleleplex’e bindi. 20 dakika boyunca şoförsüz araç ile gezinti yapan Gül, San Francisco karayollarında yasal limit olan saatte 105 kilometre hız sınırını aşarak 128 km hıza ulaştı. Cumhurbaşkanı’nın ikinci durağı ise dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi Facebook’un genel merkezi oldu. Kurum girişinde Facebook yöneticilerinden Sherley Sandberg’in karşıladığı Cumhurbaşkanı, eşi ile Facebook logosu önünde hatıra fotoğrafı çektirdi ve ‘Facebook karatahtası’na isimlerini yazdı. Gül’ün gün içindeki üçüncü durağı ise bilgisayar dünyasının yazılım devi Microsoft oldu. Cumhurbaşkanı Gül, dün de sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın genel merkezini ziyaret etti. Gül’ü bilgilendiren Twitter CEO’su Dick Costolo, Twitter’ın özellikle Van depreminde çok aktif kullanıldığı ve çok yararlı olduğunun söyledi.

‘Sürücüsüz araç tecrübesi harikaydı’

Silikon Vadisi ziyaretini, Twitter aracılığıyla değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Google CEO’su Sergey Brin’ın kendisine şirketin en yeni buluşlarından olan Google Glasses’ı gösterdiğini bildirerek, “Gözlüğün üst köşesindeki küçük ekranda canlı bir video vardı.” dedi. Gül, sürücüsüz otomobil için de, “Sergey, Hayrünnisa Hanım ve ben üçümüz arabanın arkasına oturduk. Otobana çıktık, araba 80 mile yakın sürat yaptı. Harikaydı. Otobana aniden çıkınca güvenlik ekipleri epey bir telaş yaşadı.” ifadelerini kullandı. Facebook merkezinde çalışan genç Türk mühendislerle birlikte çektirdiği fotoğrafa da yer veren Gül, Microsoft’ta ise, ‘Windows 8’ işletim sistemi ile ilgili bilgi aldıklarını aktardı. Gül, “Bu büyük teknoloji şirketlerinde hepsi birbirinden parlak, dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun gençlerimizi görmek beni gururlandırdı.” açıklamasında bulundu.twitter3

Aklımda NATO genel sekreterliği yok
Cumhurbaşkanı Gül, son günlerde gazetelerde yer alan iddialara rağmen NATO genel sekreteri olmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını söyledi. Bilgi teknolojisi devi Microsoft’u ziyareti sırasında basın toplantısı düzenleyen Gül, “2014 yılında NATO genel sekreterliği için adınız geçiyor.” denilmesi üzerine, “Ben de bunları haber kupürlerinde okuyorum. Benim aklımda öyle bir şey yok.” karşılığını verdi. NATO zirvesi sırasında Chicago Tribune gazetesinde çıkan bir makalede Türkiye’nin, NATO için çok önemli bir ülke olduğuna dikkat çekilmesinin, bu tarz konuları tetiklediğini ifade eden Gül, “NATO’daki Türk komutanların rütbesi yükseliyor. Türkiye’nin NATO’daki müttefikleri arttı. Bütün bunları herkes takip ediyor. Bunların konuşulması Türkiye adına çok güzel ama benim NATO genel sekreterliği ile ilgili düşüncem yok.” diye konuştu. Gül, Uludere tartışmalarına ilişkin bir soruya ise cevap vermekten kaçındı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.