Çin ve ABD, Kuzey Kore konusunda anlaştı

Çin ve ABD, Kuzey Kore konusunda anlaştı

ABD’nin Kuzey Kore’ye yaptırım konusunda Çin ile anlaştığı iddia ediliyor. Geçen yılın sonunda uzun menzilli füze ile uydu fırlatan Kuzey Kore’ye yaptırım uygulama kararı için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) harekete geçmişti.

Yaptırım içeriği konusunda BMGK daimi üyesi ABD ve Çin’in ortak bir karara varamamasından dolayı, BMGK’dan bir yaptırım kararı çıkmamıştı.

Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap’ın haberine göre, ABD ve Çin’in Kuzey Kore’ye karşı yaptırım kararı konusunda anlaştı. Haberde bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’nın üst düzey bir görüşmesi ile mutabakata varıldığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Çin’in söz konusu yaptırıma kararı için konseyde oy kullanması için, Komünist Parti Polit Büro’nun onayının beklendiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletleri’ndeki bir yetkiliden alınan bilgiye göre, söz konusu yaptırım kararının hali hazırdaki uygulanan yaptırım kararından daha da sert uygulamalar içerdiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Şubat ayının sonunda Güney Kore’nin BMGK Konsey Başkanlık koltuğuna oturmadan evvel, yaptırım kararının çıkması öngörülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.