Çin, Kuzey Kore’yi uyardı: Devam edersen yardımı kısarım

Çin, Kuzey Kore’yi uyardı: Devam edersen yardımı kısarım

Kuzey Kore’nin müttefiki konumundaki Çin, Pyongyang yönetimini üçüncü nükleer deneme planı konusunda uyardı.

Resmi medyada çıkan haberlere göre, Pekin, Pyongyang’ın söz konusu nükleer planına devam etmesi halinde bu ülkeye yaptığı yardımları kısacağını açıkladı.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Global Times gazetesi, konuyla ilgili bir makalesinde, “Kuzey Kore eğer üçüncü nükleer test planında ısrar ederse, Çin, bu ülkeye yaptığı yardımları azaltmada tereddüt etmeyecektir. Çin istikrarlı bir yarımada (Kore) ümit ediyor. Ancak burada bir problem olursa, bu dünyanın sonu anlamına gelmez. Sorunlarla başa çıkmak için pragmatik bir tutuma sahip olmamız lazım. Yatırım kaynakları ve stratejik kazançlar arasındaki en uygun optimal oranı sürdürmeliyiz.” denildi.

Çin, Kuzey Kore’nin tek büyük müttefiki ve aynı zamanda başlıca enerji tedarikçisi ve ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

Kuzey Kore: Yaptırımlar savaş ilanı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün Kuzey Kore’nin aralık ayındaki uydu fırlatma girişimine karşı yeni bir yatırım kararı almıştı. Bunun üzerine Pyongyang, bu yaptırıma karşı ABD’yi hedef alan daha yüksek seviyede bir nükleer deney yapacağını ilan etmişti. Bugün de Kuzey Kore bir açıklama yaptı. Kuzey Kore, Pyongyang’a karşı “Güney Kore’nin doğrudan BM yaptırımları içinde olması halinde buna karşı güçlü fiziksel önlemler alacaklarını” bildirdi.

Kuzey Kore medyasına göre Kore’nin Yeniden Barışçıl Birleştirme Komitesi, Güney Kore’nin düşmanca tutumunu sürdürmesi halinde Kuzey Kore’nin kimseyle pazarlık etmeyeceğini açıkladı. Açıklamada, “Biz 1992 yılında kabul edilen Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması ile ilgili Ortak Bildiri’nin tümüyle geçersiz olduğunu deklare ediyoruz.” denildi.

Çin Dışişleri: İlgili taraflar sorumlu konuşmalı

Bu arada dün düzenlenen olağan basın toplantısında Kuzey Kore’nin söz konusu nükleer planına ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Kore Yarımadası konusunda, ilgili tarafların soğuk kanlı davranmalarını ve dikkatli konuşmalarını istemişti. Sözcü Hong, Kore Yarımadası’nda barış ve istikrarın korunmasının, yarımadanın nükleer silahlardan arındırılmasının ilgili tarafların ortak çıkarlarına uygun olduğunu ifade etmişti. Hong, tarafların gerginliğin tırmanmasına yol açabilecek girişimlerden kaçınmalarını istediğini dile getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.