Çalışanlara zorunlu izin yasası

Çalışanlara zorunlu izin yasası

Uzun mesai saatleri ile dünyanın “en fazla çalışan ülkesi” olma unvana sahip olan Japonya bu durumdan kurtulmaya çalışıyor.

Japon hükumeti çıkaracağı yeni bir kanunla çalışanlara mecburi tatil yapma hakkı getirmeye hazırlanıyor. Tasarı hayata geçtiğinde Japonya’da kamu ve özel sektörde çalışanlar yılda 5 gün zorunlu izinli sayılacak.

Tatil hakkını kullanmak istemeyenler hakkında ise yasal işlem başlatılacak. Bu kanunun Japon halkında sürekli çalışma sonrası oluşan ruhsal hastalıkların önüne geçmek için çıkartıldığı söyleniyor.

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada, ülkede çalışanların yarısından fazlasının yılda 20 gün olan ücretli izin hakkını kullanmadığı ortaya çıkmıştı.

Araştırmaya göre Japonlar tatil hakkını kullandıkları zaman kendilerinden boşalacak olan iş gücünün patronları tarafından arkadaşlarına verileceğinden endişe duyarak tatile çıkmıyorlar. Japon çalışanlar, “herkes kendi işini kendi yapmalı, geçici de olsa iş bir başkasına yüklenmemeli” diye düşünüyor.

Japon hükumetinin çıkardığı bu yeni iş kanununun hemen yürürlüğe gireceği ve 2020 yılında zorunlu tatile çıkartılacak Japonların sayısının yüzde 70’lere varmasının beklendiği vurgulanıyor.

Japon iş kanununa göre bir iş yerinde en az altı ay çalışan Japon işçinin yılda 10 gün ücretli izin kullanma hakkı bulunuyor. Şayet bir işçi aynı iş yerinde aralıksız altı buçuk yıl çalışmış ise bu hak 20 güne çıkabiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.