BM’nin önünde insanlık dramı yaşanıyor

BM’nin önünde insanlık dramı yaşanıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki Genel Merkezi’nin önünde insanlık dramı yaşanıyor. Bugün 11. gününe giren açlık eyleminde Tibetliler, Çin’in bu ülkede uyguladığı baskıya son vermesi için BM’yi göreve çağırıyor.  
Uluslar arası toplumun dikkatini Tibet’teki Çin baskısına çekebilmek için 11 gündür dünya sorunlarına çözüm amacıyla kurulan BM’nin önünde açlık eylemi yapan 3 Tibet vatandaşı, zaman zaman çevreden geçenlerin dikkatine mazhar oluyor.
Açlık grevini organize eden Tibetli Gençlik Konseyi (TYC), amaçlarının Tibet’te yaşanılan gayri insani duruma dikkat çekebilmek ve Çin’in baskısına karşı uluslar arası topluma harekete geçirmek olduğunu söyledi. Açlık eylemi yapan üç kişinin de eski TYC yöneticisi olduğunu aktaran TYC Başkanı Tsewang Rigzin, 2009 yılından bu zamana kadar Çin’in baskılarına karşı 23 Budist tapınağının kendisini ateşe verdiği ve burada 15 kişinin de yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Binlerce insanın Tibet’teki gayri insani durumu protesto etmesi nedeniyle hapse atıldığını aktaran Rigzin, ‘‘Bugün barışçıl bir gösteri yapsanız bizim ülkenin sokaklarında Çin askerleri makinalı tüfeklerle üzerinize ateş açar. Hiçbir şeyi hiçbir şekilde protesto etme hakkımız dahi yok’’ dedi.
‘Sonsuza kadar Tibet için Açlık’ sloganı ile BM önünde eylem yapan Tibetlilerin cılız sesine karşın BM Güvenlik KOnseyi’nin 5 daimi üyesinden birisi olan Çin’in işgaline uluslar arası toplumun sesini fazla yükseltmesi beklenmiyor.  Dünyanın en barışçıl milletlerinden olarak bilinen Tibet, 1959 yılından beri Çin’in işgali altında.
ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olan Sivillerin Güvenliği, Demokrasi ve İnsan Hakları birimi de ABD’nin Tibet’teki durumu son derece kaygı ile takip ettiğini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.