BM’den Suriye için 4.4 milyar dolarlık acil yardım talebi

BM’den Suriye için 4.4 milyar dolarlık acil yardım talebi

Suriye’de yaşanılan iç savaş nedeniyle yaşam koşullarının giderek ağırlaştığına dikkat çeken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya liderlerinden Suriye halkı için insani yardımlarını arttırmalarını istedi.

Suriye’de yerlerinden edilen insan sayısının 4 milyon 250 bine ulaştığı ve bunların yarısının mülteci olduklarını hatırlatan Genel Sekreter, iç savaş nedeniyle de 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

Bugüne kadar insani yardım yapan ülkelere şükranlarını bildiren Ban, ‘‘Suriye halkına cömertçe sağlanan tüm insani yardım için minnettarım. Ancak yine acilen insani yardım operasyonları için ek finansmana ihtiyacımız var. Yerlerinden edilen ve mülteci olan Suriyelilere insani yardımları ulaştırabilmemiz için 4.4 milyar dolar istiyoruz’’ dedi.

TÜRKİYE’YE YARDIMCI OLUN

Suriye’de yaşanılan insani kriz nedeniyle sayıları iki milyonu aşan mültecilerin daha ziyade Türkiye, Ürdün, Lübnan ile Irak’a sığındıklarını belirten Ban, mültecilere kuçak açan bu ülkelere yardımcı olunmasını istedi.

Suriye halkının yaşadığı korkunç, umutsuzluk durumunun kendisine savaşın bitirilmesi yolunda daha fazla görev verdiğini aktaran Genel Sekreter, ‘‘Bu nedenle en kısa sürede Suriye için Cenevre konferans çabalarımı yenilemekte kararlıyım’’ dedi.

Cenevre-2 konferansını hayata geçirebilmek için Ban, BM ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi’yi G-20 zirvesinin yapıldığı St. Petersburg’a çağırdığını hatırlattı. Ban, ‘‘Her geçen gün Suriye’de daha fazla sivilin öldüğünü unutmayalım. Taraflara daha fazla silah yardımı sorunu çözmez. Orada (Suriye) askeri çözüm de çare değil’’ diye konuştu.

 

BM Genel Sekreteri Sözcülüğü’ne göre Papa Francis’in Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin’e gönderdiği Suriye ile ilgili mektubu Ban, ”memnuniyet verici” olarak değerlendirdi. Sözcülük tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ban’ın, Papa’nın mektubu için Suriye’de krizin çözümü adına diyaloga, görüşmeye ve duaya çağrısının yerinde ve yardımcı olduğuna inandığı ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.