BM Temsilcisi İbrahimi: Konferans’ın bu yılın sonuna kadar yapılmasını umuyorum

BM Temsilcisi İbrahimi: Konferans’ın bu yılın sonuna kadar yapılmasını umuyorum

Birleşmiş Miletler (AB) ile Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi, yaptığı açıklamda, Cenevre 2 Konferansı’nın bu yıl sonuna kadar yapılmasını umduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz eylül ayında Rusya ile Amerika’nın vardığı antlaşma sonrasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre 2 Konferansı’nın 27 Kasım’da yapılacağını duyurmuştu. İbrahimi’nin Suriyeli muhalif ve hükümet güçleri ile yaptığı görüşmelerden henüz ikinci konferans için olumlu bir gelişme elde edemedi. Tarafları barış masasına oturtabilmek için ABD ve Rus diplomatlarla Cenevre’de bir araya gelen İbrahimi, sürecin devam etmesi için bazı kararlar aldıklarını açıkladı.

 

BM ve Arap Bilriği Özel Temsilcisi İbrahimi, Rus ve ABD tarafları ile yaptığı görüşmenin detaylarını veremeyeceğini aktararak, ‘‘Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki, konferansın bu yıl sonuna kadar yapılmasını umuyorum’’ dedi.  

 

Bugünkü toplantı gibi 25 Kasım’a kadar üç farklı formatta daha toplanma konusunda ortak karara vardıklarını aktaran İbrahimi, bunlardan ilkinin kabul ederlerse muhaliflerle, ikincisinin hükümet temsilcileri ile olacağını vurguladı. İbrahimi, ‘‘Bu toplantılar konferansın yapılması için çok büyük adım’’ diye niteledi.

 

Suriye’deki insani durumun çok fena halde kötü olduğuna dikkat çeken İbrahimi, hergün 6 bin Suriyeli’nin komşu ülkelere sığındığını dile getirdi. Suriye içinde birkaç ay öncesine kadar halkın üçte birinin direkt krizden etkineldiğini aktaran İbrahimi, ancak BM’nin son kayıtlarına göre bu rakamın 9 milyonun üzerine çıktığını söyledi. İbrahimi, ‘‘Yani bugün krizden direkt olarak etkilenenlerin sayısı bu ülkenin neredeyse nüfusunun yarısına denk geliyor’’ dedi.

 

Suriye’de yaşanılan insani kriz için yapılan yardımların sürekliliğinin sağlanılamaycağını belirten İbrahimi, ‘‘İnsani krizin tek çözümü siyasi çözümdür’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.