BM raporu Suriye’de yaşanan kimyasal vahşeti belgeledi

BM raporu Suriye’de yaşanan kimyasal vahşeti belgeledi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de kimyasal silah kullanımı ile ilgili incelemesini bitiren heyetin raporunu nihayet açıkladı. Raporda Şam yakınlarındaki Guta bölgesinde ‘‘net ve ikna edici’’ miktarda delil elde edildiği belirtilirken, yine aynı beldede,

‘nispeten büyük çapta’ kimyasal silah kullanıldığı kaydedildi.

Guta dışında Tarma, Moadamiye ve Zamalka bölgelerinde elde edilen kimyasal ve biyolojik tıbbi örnekler sarin gazı içeren karadan karaya roketlerin kullanıldığına ilişkin açık ve ikna edici deliller ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Ake Sellström imzalı BM raporunda incelemenin yapılış usulü, biçimi, yöntemi, bulguları ve sonuçlarına ilişkin tespitlere yer verildi. Prof. Dr. Sellström dışında raporda Scott Cairns ile Dr. Maurizio Barbeschi’nin de imzaları yer aldı.

Raporda öne çıkan Guta’da yaşanılan kimyasal saldırı oldu. Guta bölgesindeki incelemelerden edinilen deliller ışığında Suriye’de devam eden iç savaşta bu beldede “nispeten büyük çapta” kimyasal silah kullanıldığı sonucuna varıldığının altı çizildi. Raporda, ‘‘Kimysal silahlardan siviller ve çocuklar da etkilenmiştir. Toplanan çevresel, kimyasal ve tıbbi örnekler, Guta’daki Tarma, Moadamiye ve Zamalka bölgelerinde, sarin gazı içeren karadan karaya roketlerin kullanıldığına ilişkin açık ve ikna edici deliller sunmaktadır.’’ ifadeleri yer aldı.

Raporda, “İnceleme bölgesinde kimyasal madde taşıyabilen çok sayıda karadan karaya roket tespit edildi. Buradan alınan roket parçalarında yapılan incelemelerde sarin gazı olduğu görüldü.” şeklinde saldırıda kullanılan silahlara ilişkin tespitler yer aldı.

Görüşülen hemen hemen tüm hastalarda sarin gazı görüldüğüne dikkat çeken raporda, inceleme esnasında 80 hasta ile görüşüldüğü, bu hastalardan seçilen 34’ünden kıl, kan ve idrar örenkleri alındığı kaydedildi. Raporda, diğer kimyasal silah saldırısı iddiası bulunan bölgelerde de inceleme yapılacağı ve nihai raporun bu incelemelerden sonra hazırlanacağı kaydedildi.

Raporun teknik olarak hazırlanması hakkında da bilgi verilen BM açıklamasında, inceleme sırasında bütün işlemlerin şeffaflık adına kayıt altına alındığı vurgulandı. Raporda, toplanan delillerin mühürlendiği ve bilimsel standartlar içinde değerlendirildiği ifade edildi.

BM Genel Sekreteri’nin Güvenlik Konseyi’ne yaptığı konuşmada dile getirdiği kimyasal silah kullanıldığına dair hastalarda görülen belirtilerin altı raporda açık şekilde dile getirildiği görüldü. Raporda hastalarda görülen belirtilerin nefes almada zorluk, kusma, denge kaybı, görmede bulanıklık, halsizlik, bilinç kaybı, bulantı, gözlerde tahriş ve burun kanaması gibi semptomlar olduğu vurgulandı. Saldırıdan etkilenlere ilk müdahaleyi yapmaya gidenlerde de benzer belirtilerin görüldüğü kaydedildi. Yine raporda, ilk yardım yapmaya çalışanların anlatımına göre, saldırı kurbanlarının ilk anda öldüğünü ya da bilincini kaybettiğinin anlaşıldığı ifade dildi.

BM raporu hazırlanmasında teknik inceleme kadar olaya tanıklık eden insanlar ve uzmanlarla yapılan görüşmelere de yer verildi. Raporda sağlık görevlileri ile yapılan mülakatta doktor ve hemşirelerin, yoğun bir hasta başvurusu olduğunu, harici yara olmamakla birlikte hastaların bir çoğunda solunum zorluğu ve bilinç kaybı gördüklerini anlattıkları yazıldı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.