BM: Mayınlar dünyanın dört bir yanında hayatları karartmaya devam ediyor

BM: Mayınlar dünyanın dört bir yanında hayatları karartmaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mayınların dünyanın dört bir yanında hayatları karartmaya devam ettiğine dikkat çekti.

BM Ankara Enformasyon Merkezi tarafından 4 Nisan Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü nedeniyle mesajı yayımlanan BM Genel Sekreteri, Mayınlarla Mücadele Programı’nın dünyanın dört bir yanında ihtilaf sonrası yeniden yapılanma, insani yardım çalışmaları, barış harekâtları ve kalkınma teşviklerinin hayata geçirilmesine çok değerli katkılar sağladığını söyledi.

Genel Sekreter Ban Ki-mun Birleşmiş Milletler’in çalışmaları sayesinde mayınların ve diğer patlamamış mühimmatın çatışmaların bitmesini takiben hedef gözetmeksizin insanlara zarar vermesinin önüne geçildiğini, bir zamanların tehlikeli arazilerinin verimli topraklara dönüştürüldüğünü belirterek,”Mayın programı toplumların kalıcı istikrarı yakalamalarına yardımcı oluyor.” dedi. Birleşmiş Milletler mayın programı personelinin Libya’da kara mayınlarının ve patlamamış mühimmatın yol açtığı tehlikelere karşı mücadele ettiğini, binlerce savaş kalıntısı patlamamış mühimmatı okullardan, yollardan ve sokaklardan temizlediğini söyleyen BM Genel Sekreteri, ayrıca on binlerce insana mayınlara karşı korunma eğitimi verildiğini kaydetti.

Son bir yıldır mayın programı personelinin Arnavutluk, Fildişi Sahili ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde mayın ve mühimmatın güvenli bir şekilde depolanmasının sağlanması için de yardım sağladığını ifade eden Ban, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de bir silah deposunda geçenlerde yaşanan patlamanın yol açtığı felaket, depolama işleminin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösterdi.” dedi.

Bu yılki Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü’nde ‘Ayağını Ödünç Ver’ kampanyasına katılarak mayın kurbanlarına destek verdiklerini belirten Ban, Birleşmiş Milletler’in 40’dan fazla ülkede bir yandan mayınlara karşı korunma eğitimleri verirken diğer yandan da mayın kurbanlarına yardımcı olduğunu bildirdi. Ban, “Birleşmiş Milletler ayrıca, mayın kurbanlarının, Engellilerin Haklarına ilişkin sözleşmede belirtilen tüm haklardan yararlanmalarını sağlamak için çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Mayın programına katkıda bulunan tüm taraflara teşekkür eden Ban, ayrıca, anti personel mayınlarını ve misket bombasını yasaklayan sözleşmelere ve ek protokollere ve engellilerin haklarına ilişkin sözleşmeye taraf olan ülkelere de şükranlarını sundu. Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü’nde söz konusu sözleşmelere herkesin sahip çıkması ve Birleşmiş Milletler’in mayınlarla mücadele çabalarına daha fazla destek yapılması çağrısında bulunan Genel Sekreter, kara mayınları ve savaş artığı patlamamış mühimmatın kalkınmanın önüne bir engel olarak çıktığını, hayatları kararttığını vurguladı. Ban, mesajının sonunda “Gelin, güvenli ve sürdürülebilir bir dünya için mayınlardan ve patlamamış mühimmattan kurtulmak üzere birlikte çalışalım.” dedi

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.