Related Articles
BM Genel Sekreteri: Nükleer yok oluştan sadece bir yanlış anlaşılma uzaktayız
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres New York’ta yaptığı açıklamada, Orta Doğu, Kore Yarımadası ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline dikkat çektikten sonra “Şu ana kadar olağanüstü şanslıydık. Ama şans bir strateji değildir.” dedi.
Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na (NPT) üye ülkelerin katıldığı New York’taki konferansta konuşan Guterres, “Soğuk Savaş’ın zirvesinden beri görülmeyen bir nükleer tehlike” çağına dikkat çekti. 1970 yılında imzalanan ve 5’i nükleer devlet olmak üzere 191 ülkenin partisi olduğu anlaşmanın 10. gözden geçirme konferansı pandemi sebebiyle 2 yıllık bir gecikmenin ardından gerçekleştirildi. Sözleşmenin partisi olan devletlerce her beş yılda bir gözden geçirmeye tabi tutulması gerekiyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa anlaşmanın partisi iken Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore sözleşmede imzası bulunmayan nükleer devletler.
Genel Sekreter, insanlığın Hiroşima ve Nagazaki’den alınmış dersleri unutma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve yıllar geçtikçe umut meyvelerinin solduğunu dile getirdi. Dünya çapında yaklaşık 13 bin nükleer silahın cephaneliklerde tutulmakta olduğunu belirtirken “diyaloğun yerini güvensizlik, silahsızlanmanın yerini anlaşmazlık aldı” dedi. Guterres, sözlerine şöyle devam etti:
“Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte aralanan bulutlar bir kez daha toplanıyor. Şimdiye kadar olağanüstü şanslıydık. Ama şans bir strateji değildir. Nükleer çatışmaya dönüşmekte olan jeopolitik gerilimlere karşı bir kalkan da değildir. Bugün insanlık nükleer yok oluştan sadece bir yanlış anlama, bir yanlış hesaplama kadar uzaktadır. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na (NPT) her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.”
Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada dünyayı bulduğumuzdan daha iyi ve daha güvenli bir yer olarak bırakmak için ortak bir yükümlülükleri olduğunu söyleyen Guterres, “Nükleer silahları ortadan kaldırmak, asla kullanılmayacaklarının tek garantisidir” dedi. BM Genel Sekreteri ayrıca önümüzdeki günlerde nükleer saldırının 77. yıldönümü olması sebebiyle Hiroshima’yı ziyaret edeceğini ve sonrasında ziyaretlerine bölgedeki diğer 2 ülkeyle devam edeceğini söyledi.
Putin: Nükleer savaşın kazananı olmaz
ABD, İngiltere ve Fransa konferansta “Nükleer bir savaşın kazanılamayacağını ve asla savaşılmaması gerektiğini” belirterek anlaşmaya olan taahhütlerini yinelediler. Vladimir Putin ise nükleer bir savaşta kazanan olamayacağını ve böyle bir savaşın asla başlatılmaması gerektiği mesajını konferansa gönderdiği mektup ile iletti. Fakat Ukrayna işgalinin ardından Putin’in olası bir NATO müdahalesine nükleer silahlarla cevap verecekleri şeklinde tehditleri ve Rusya’nın nükleer kuvvetleri yüksek alarma geçirmesi batılı ülkelerin ağır eleştirilerine sebep oldu.