Amerikalı Büyükelçi: 6 binden fazla IŞİD militanı öldürüldü

Amerikalı Büyükelçi: 6 binden fazla IŞİD militanı öldürüldü

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı oluşturulan koalisyon güçlerince bu zamana kadar gerçekleştirilen hava saldırılarında söz konusu örgütünün komuta kademesinin yarısı dahil 6 binden fazla militanın öldürüldüğünü söyledi.

Al Arabiya televizyonuna konuşan Büyükelçi Jones, “Hava saldırıları ile şu ana kadar Irak ve Suriye’de 6 binden fazla IŞİD militanının öldürüldüğünü tahmin ediyoruz.” dedi. Bu rakamların IŞİD’in zayıfladığını gösterdiğini kaydeden Jones, örgütün komuta kademesinin yarısının öldürüldüğünü sözlerine ekledi.

Büyükelçi Jones’un IŞİD’in komuta kadrosunun yarısının öldürüldüğüne ilişkin açıklamaları Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından da doğrulandı. “IŞİD İle Mücadele” toplantılarına katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan John Kerry, burada yaptığı konuşmada “IŞİD’in üst düzey komutanlarının yüzde 50’sinin öldürüldüğünü” söyledi.

Ancak 6 bin IŞİD militanının öldürüldüğüne yönelik açıklamalar Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından doğrulanmadı. Pentagon’da bir basın toplantısı düzenleyen Hagel, konuya ilişkin soruya, “Bu rakama yönelik herhangi bir doğrulama görmedim. Binlerce IŞİD militanının ve bazı IŞİD liderlerinin öldürüldüğünü biliyoruz.” cevabını verdi.

“ÖLÇÜ ÖLÜ SAYISI DEĞİL”

“ABD’nin yaptıklarının ölçüsü bu mu?” şeklinde bir soruya muhatap olan Hagel, “Bu bir ölçü ama ben bunun ideal ölçü olmadığını düşünüyorum.” dedi. Vietnam Savaşı’na atıfta bulunan Hagel, “Her gün çok sayıda ölü bedenin sayıldığı bir savaştaydım. Ancak o savaşı kaybettik.” ifadelerini kullandı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Generali Lloyd Austin, geçtiğimiz yılın Kasım ayında Atlantik Konseyi (AT) adlı düşünce bir kuruluşunda yaptığı konuşmada, IŞİD’in toplamda 9 ila 17 bin civarında militana sahip olduğunu dile getirmişti. ABD istihbarat kaynakları ise bu rakamın 31 bine kadar yükselebileceğini ifade ediyor.

Koalisyon güçlerince yapılan saldırılara yönelik tüm veriler ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından toplanıyor.

ABD ve koalisyon güçleri ilk hava saldırısının gerçekleştiği 8 Ağustos 2014 tarihinden bu yana IŞİD’e yönelik 2 bine yakın saldırı düzenledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.