“Büyüme yavaşlayacak cari açık artacak”

“Büyüme yavaşlayacak cari açık artacak”

Danışmanlık şirketi Deloitte’nin Türkiye Raporu’na göre 2016 yılı yine Fed ve siyasetin etkisinde geçecek. Hem büyüme hem de enflasyon geçen seneye göre yavaşlayacak. 2016 yılında net turizm geliri 15-16 milyar dolara düşecek, buna bağlı olarak cari açık da artacak.

Dünya genelinde muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti veren Deloitte, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre, Türkiye’de büyüme geçen seneye göre yavaşlayacak ve azalan turizm gelirleri cari açığın yeniden artmasına sebep olabilecek.
Ekonomik Görünüm Raporu’na göre 2016 yılı yine Fed’in ve siyasetin etkisinde geçecek. Hem büyüme hem de enflasyon, geçen seneye göre yavaşlayacak, cari açık ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranla benzer bir düzeyde seyredecek. Sermaye girişlerinin çok güçlü seyretmeyeceği değerlendirilen rapora göre, işsizlik oranındaki gerileme sürdürülebilir gözükmüyor.
2016 yılının ilk çeyreğinde yüksek sayılabilecek bir büyüme ortaya çıksa da bu durumun yıl içinde zayıflayacağı ifade edilen raporda şöyle denildi: “Her ne kadar son aylarda diğer büyüme göstergeleri ile bir miktar farklı bir görünüm çizse de GSYH büyümesi ile oldukça yakın seyreden sanayi üretimden hareketle yılın ilk çeyreğinde 2015 yılı genelinde olduğu gibi yüzde 4 civarı bir büyüme bekleniyor. Bu aynı zamanda, geçen yılın son çeyreğine göre hız kesmiş ancak yine de oldukça kuvvetli bir artış anlamına geliyor. Yılın tamamı için 2015 büyüme oranının tekrarlanmasının pek mümkün olmadığı ve 2016’nın piyasa beklentilerinin (yüzde 3,5’un üzeri) ve hükümetin yıl sonu hedefinin (yüzde 4,5) altında, yüzde 3’lük bir büyüme ile tamamlanacağı tahmin ediliyor.”
Cari açıktaki azalış eğilimi bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Ancak raporda yaz aylarında turizm gelirlerinin düşük seyredeceği ve enerji fiyatlarının doğurduğu olumlu baz etkisinin ortadan kalkacağı varsayımı ile yılın sonlarına doğru 12 aylık toplam bazda cari açıkta yeniden artış olabileceği belirtiliyor. Bu noktada cari açıkta bu yılın en önemli gelişmesinin turizm gelirlerindeki sert düşüş olasılığı olduğu değerlendiriliyor. Raporda tüm yıl için net turizm gelirlerinin 15-16 milyar dolara kadar düşebileceği kaydediliyor.
MERKEZ FAİZ İNDİRMEYE DEVAM EDER
Önümüzdeki dönemde küresel piyasaların izin verdiği oranda, başka bir deyişle TL üzerinde ciddi bir baskı olmadığı ve volatilite çok fazla artmadığı sürece, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği öngörülüyor. Ancak rapora göre küresel ve siyasi konjonktür düşünüldüğünde bunun hassas bir süreç olacağının ve bir noktada faizlerin tekrar yükseltilmesi olasılığının bulunduğunun da altını çizmek gerekiyor.
Dış finansman ise 2016’nın ilk üç ayında, 2015’e oranla bir miktar toparlanma gösterdi. Her ne kadar son dönemde gelişmekte olan ülkelere giren sermaye akımlarından Türkiye olumlu etkilense de, Fed’in yılın kalanında bir faiz artırımına daha gideceği, içeride ise politik risklerin gündemde olmayı sürdüreceği varsayımları ile girişlerin sınırlı kalmaya devam edeceği öngörülüyor.

ENFLASYONDA GEÇİCİ BAHAR

Rapora göre gıda fiyatlarının düşmesi ve TL’nin görece istikrar kazanması TÜFE enflasyonunun son aylarda aşağı yönlü bir eğilim göstermesine ve Nisan itibari ile 3 yılın en düşük seviyesine gerilemesine sebep oldu. Ancak çekirdek enflasyon ve servis enflasyonu tarafındaki katılıklar ise devam ediyor. Ayrıca fiyatlardaki oynaklık göz önüne alındığında yılın kalanında gıda enflasyonunda yeniden yukarı yönlü bir eğilim söz konusu olabilir. Merkez Bankası’nın yüzde 7,5’luk yılsonu enflasyon gerçekleşme tahminine yakın kapatmak mümkün. Raporda gıda fiyatlarındaki enflasyonun yılsonu itibariyle yüzde 7 civarında seyredeceği ve temel enflasyon göstergelerinin ise katılığını koruyacağı tahmin ediliyor.

Photo by Glyn Lowe Photoworks.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.