BM Genel Sekreteri, Mısır’daki darbeyi doğrudan kınamadı

BM Genel Sekreteri, Mısır’daki darbeyi doğrudan kınamadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır’da ordunun devlet işlerine müdahalesi için ‘endişe verici’ diye niteledi. Ancak Genel Sekreter yaptığı yazılı açıklamada darbeyi doğrudan kınayan ifadeler kullanmaması dikkat çekti.

Genel Sekreter, Mısır’daki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, halkın taleplerine destek vermeye devam edeceğini dile getirdi.

Ban’ın açıklamasında bazı unsurların net ifade edilmemesi de kafalarda soru işareti bıraktı. Mısır’da yaşanılan dönüşümün hassas bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Ban, bu süreçte sükünet, diyalog, itidal içinde olup, şiddetten uzak durulmasını istedi.

Ban yazılı açıklamasında katılımcı demokrasinin gereği tüm kesimlerin kaygılarının dikkate alınmasının altını çizerek, ifade ve toplanma hürriyeti gibi temel haklara da saygı gösterilmesini tavsiye etti.

Ban, açıklamasında askeri darbeyi kınayan bir ifade kullanmadı. Ban, Tahir Meydanı’nda gösteri yapanlar için, “hayal kırıklıklarını ve meşru kaygılarını” dile getirdiklerini savunarak, “Devlet işlerine askerin müdahalesi endişe verici. Demokratik prensiplerle uyumlu bir şekilde biran önce sivil yönetimin işbaşına gelmesi hayati önemdedir” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.