BM Genel Sekreteri, Filistin sorununda yine suya sabuna dokunmadı

BM Genel Sekreteri, Filistin sorununda yine suya sabuna dokunmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin-İsrail sorununda çözümsüzlüğün devam etmesinin külfetinin her kaçan fırsala daha da arttığını söyledi. Filistin’in BM’deki statüsünü yükseltmek için yaptığı başvuruya karşı duruşu ile bilinen Genel Sekreter’in, ”BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Uygulanması Komitesi”nde sarf ettiği sözler yine suya sabuna dokunmayan türden olmakla eleştirildi.

Filistin’in BM sistemindeki temsilini bir adım daha ileri götürecek oylama öncesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban, BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Hardeep Singh Puri’nin katılımı ile ”Birleşmiş Milletler Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Uygulanması Komitesi” toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi salona gelen Hasadik Yahudileri’nin Abbas ile Davutoğlu’na sıcak tavırları dikkat çekti.

Toplantıda konuşan Genel Sekreter Ban, Filistin sorununda iki devletli çözüm anlayışının ilk ortaya atıldığı dönemden bu zamana kadar 65 yıl geçtiğine dikkat çekti. Konuşmasında her iki taraf tarafından atılan roketleri ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen Ban, “Meşru bir yönü olmayan bu roket atışları son bulmalı” çağrısında bulundu.

İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukukun ihlali olduğuna işaret eden Ban, bu faaliyetlerin de durdurulmasını istedi. Filistin’in talebine BM üyelerinin karar vereceğine değinen Ban, iki devletli çözüm arayışına her zamankinden daha uzak olduğunu söyleyerek Filistin’in statütüsünü yükseltecek olan tasarıya karşı duruşunu imalı bir şekilde dile getirmiş oldu. İki devletli çözümün bir türlü sağlanamamasının bedelinin her geçen gün arttığına işaret eden Ban, ”Önceliğimiz, Filistin ve İsrailli nesillerin varmaya çalıştığı, 1967’de başlayan işgalin sonlandırıldığı, Filistin’in bağımsızlığını ve İsrail’le barış içinde yan yana yaşayabileceği kalıcı barışın sağlanması” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.