BM Genel Sekreteri Ban; ”İnanca saldırı ifade özgürlüğü olamaz”

BM Genel Sekreteri Ban; ”İnanca saldırı ifade özgürlüğü olamaz”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, başında olduğu kurumun bu yıl en öncelikli konusunun Suriye olduğunu dile getirdi. Ban ayrıca İslam’a hakaret film için de, ‘‘Utanç verici birşey. Başka insanların inançlarına saldırmak fikir özgürlüğü olamaz. Bu saygısızca hareket durmalı ve herkes insanların inanç, kültür, geçmişlerine saygı duyulmalı ki bu medeni olmanın ilk şarttıdır’’ dye tepki verdi.

İki yıl önce yine inanan insanları provoke etmek için yapılan karikatür krizini hatırlatan Ban, ‘‘Şimdi yine aynısı yapılıyor ve utanç verici, terbiyesizce. Yine insanları provoke etmeye çalışıyorlar değerlerine, inançlarına saldırarak. Birçok lider buna tepki gösterdi bende onların içindeyim. Buradan uyarıyorum, bu tür sorumsuz ve terbiyesizce hareketler durdurulmak zorunda. Bu çok önemli. Dünya’daki tüm insanların, toplulukların inanç, değer, kültür ve tarihlerine herkesin derinden saygı duyması gerekiyor ki, bu medeni olmanın da ilk şartı.’’

BM’nin insan hakları ve özgürlüklerinin teminatı için var olduğunu hatırlatan Ban, hakaret filmi karşısında suskun kalanlara da sistemde bulundu. BM’nin 193 üye ülkesi olduğunu anımsatan Ban, ‘‘Bir haksızlık, saygısızlık, hoşgörüsüzlük olunca tüm dünya liderlerinin tepki verip birlik olduğunu göstermeli’’ dedi.

İnsanların hassasiyetlerini kimilerinin kötü amaçla kullanma gayertinde olduğuna işaret eden Ban, uluslar arası toplumun birlikte hareket etmesi durumunda bu art niyetli kimselerin amaçlarına ulaşamayacağını ifade etti. Bir gazetecinin ifade özgürlüğünün BM tarafından korunup-gözetilmesi yönündeki soruya Ban şu şekilde yanıt verdi; ‘‘İfade özgürlüğü, bir araya gelme hürriyeti gibi konular temel insan haklarıdır. Ancak aynı zamanda dine tacizi de fikir hürriyeti olamaz. İfade hürriyetini korumak adeletin tesisi için şarttır ancak kimileri bunu provokasyon için, başkalarının inanç ve değerlerine saldırı için kullanıyorsa böyle bir hakkın korunması da olmaz.’’    

Bu yıl Birleşmiş Milletler (BM) 67. Genel Kurul  çalışmaları öncesi basın ile bir araya gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kendisinin bu haftasonu New York’a gelecek olan 123 devlet başkanı ve başbakanın geleceğini duyurdu. Kendisinin hemen her lider ile biraraya geleceğini aktaran Ban, tüm liderlerin kafasında da Suriye sorununun olduğuna inandığını dile getirdi.  BM’nin dün açılan 67 Gelen Kurul çalışmalarından en temel konunun Suriye olacağını aktaran Ban, bu ülkedeki şiddet olaylarından duyduğu üzüntüyü de dile getridi. ‘‘Her sabah televizyonu açıyorum ve orada Suriye’de ölen insanları, yaşlıları, kadınları, çocukların cesetlerini görüyorum. Özellikle ölmüş masum çocukları görünce öyle üzülüyorum ki, tüm gün huzurum kaçıyor’’ diyen Ban, Suriye’de öncelikle acil şekilde şiddetin durması gerektiğini savundu.

Suriye’de iktidara da muhaliflere de şiddeti durdurma çağrısında bulunan Ban, yaşanılan şiddet olaylarından dolayı 2.5 milyon insanın etkilendiğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.