BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos; ”Türkiye Suriye sınırını mültecilere kapatmayacak”

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos; ”Türkiye Suriye sınırını mültecilere kapatmayacak”

Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle bugün 2.5 milyon insanın olumsuz etkilendiğini ve bu kişilerin insani yardıma acil ihtiyaç duyduğuna işaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin İnsani İlişkiler yardımcısı ve Acil Yardım Kordinatörü  Valerie Amos, ülkede durumun hergeçen gün daha da kötüye gittiğine işaret etti.

Geçen hafta Suriye ve Lübnan’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Amos, en son Mart ayında bölgeye yaptığı ziyaretten bugüne kadar geçen zamanda insani durumun çok daha kötüye gittiğine tanıklık ettiğini bildirdi. Suriye hükümetinin kendi verdiği bilgiye göre 1.2 milyon insanın çadır ve kamu binalarında barındıkları bilgisi verdiğine işaret eden Amos, yine birçok kimsenin de akraba, arkadaşlarının yanlarına sığınmış olduğunu söyledi. Esed rejiminin bugün ülkedeki 2.5 milyon yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılayack güçte olmadığını belirten Amos, uluslar arası toplumun desteğine acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Suriye halkının acilen sağlık malzemeleri, çadır, gıda, su ve temizlik maddelerine ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Amos, özellikle sağlık konusunda ülkede durumun giderek daha da kötüleştiğini ifade etti.

Yine Suriye’de savaşan tarafların uluslar arası insan haklarını ihlal etmelerinden dolayı ciddi kaygılar içinde olduğunu belirten Valerie Amos, ‘‘Devam eden şiddet kadın, erkek, çocuk ayrımı gözetmeden devam ediyor. Benim taraflara söyleyeceğim biran önce sivillerin haklarına saygı gösterip uluslararası insani yardımın yapılabilmesi için gerekli kolaylıkları götermeleridir’’ dedi.

‘‘SURİYE’DE BUGÜN GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULAMAZ’’

Türkiye’nin gündeme getirdiği Suriye’de güvenli bölge oluşturulması yönünde bir soruya Amos, bunun iki önemli gerekçe nedeniyle bugün yapılabilmesinin olanağının olmadığını söyledi. Amos gerekçeleri şöyle ifade etti; ‘‘Öncelikle güvenli bölge kurulabilmesi için Suriye’nin kendi sınırları içinde buna Suriye devletinin onay vermesi ve bunu kabullenmesi gerekiyor. İkinci neden ise, güvenli bölge kurulması ve oranın korunabilmesi için silahlı güce, BM polisine ihtiyaç duyulur. Ancak Suriye’ye BM’nin silahlı bir gücünün girmesine ancak BM Güvenlik Konseyi karar verebilir ve Konsey’de böyle bir karara bugüne kadar onay vermiş değil.’’

TÜRKİYE MÜLTECİLERE SINIRI KAPATMAYACAK

Valerie Amos, Türkiye’nin daha fazla sığınmacı gelmesi durumunda Suriye sınırını kapatacağı yönünde bir soruya, ‘‘Ben Türk Dışişleri Bakanı ile görüştüm ve sınırı kapatacaklarına dair birşey söylemedi’’ dedi.

Türk Dışişleri’nin kendisine Türkiye’nin 100 bin mülteciye bakacak kapasite de olduğu bilgisini verdiğini aktaran Amos,  ancak yetkililerin özellikle güvenlik konusunda ciddi kaygılarının bulunduğunu da ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.