BM Gazze’deki yardım merkezlerini geçici olarak kapattı

BM Gazze’deki yardım merkezlerini geçici olarak kapattı

Birleşmiş Milletler (BM) yardım kesintisi sebebiyle öfkelenen bir grup göstericinin, gıda yardım merkezine saldırması üzerine, Gazze şeridindeki tüm gıda yardımını durduğunu açıkladı. Yardım merkezlerinin güvenlik sağlanana kadar kapalı kalacağı belirtildi.


Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), geçen günlerde bütçe sıkıntısı sebebiyle Gazze’ye yaptığı mali yardımın bir kısmını askıya aldığını duyurmuştu. Kararla birlikte başlayan şiddetli protestoların boyutu, BM’nin bölgedeki yardım dağıtım merkezlerine saldırıya kadar vardı.


Yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade eden UNWRA Başkanı Robert Turner, “Olaylar UNRWA personeli ve göstericilerin bir şekilde yaralanmasıyla sonuçlanabilirdi. Açıkça görüldüğü gibi önceden planlanmış olan bu gerginlik, hoş görülemez.” diye konuştu. Gazze’deki güvenlik kurumlarından henüz bir açıklama yapılmadı.


800 bini aşkın Filistinli, yani Gazze’deki halkın 3’te 2’si, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) yardımıyla geçiniyor. Yardımların askıya alınması kararı, İsrail ve Mısır’ın sınırlardaki kontrolü sebebiyle halkın çektiği sıkıntının daha da şiddetlenmesi anlamına geliyor.


BM’nin Filistindeki en önemli insani yardım kuruluşlarından UNWRA, bölgede 1,7 milyon insanın gıda ihtiyacını karşılarken; onlarca okul ve kliniğin işletimini elinde bulunduruyor. Tüm bunlara karşın UNWRA, yaklaşık 67 milyon dolarlık bütçe açığıyla mücadele ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.