BM: Cenevre II Konferansı 22 Ocak’ta

BM: Cenevre II Konferansı 22 Ocak’ta

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’deki iç savaşı sonlandıracak çözümler sunacağı düşünülen Cenevre II Konferansı’nın 22 Ocak tarihinde yapılacağını duyurdu.

New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Ban Ki-mun, Cenevre II Konferansı’nın 22 Ocak tarihinde yapılacağını bildirdi. Ban, ‘‘Bu, yaşanan acıların bitmesi ve sonlandırılması adına çok önemli bir fırsat.’’ dedi.

BM, Rusya ve ABD geçtiğimiz dört ay süresince Suriye’de tarafların aynı masada oturabilmesi için çaba sarf ediyordu. Ban, muhalifler ile Esed rejimi arasında Konferans’ta temsiliyet sorununun çözülüp çözülmediği konusunda bir bilgi vermedi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlamayan Ban, bu konuda daha geniş açıklamayı Arap Birliği ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi’nin yapacağını duyurdu.

Cenevre’ye umutla gideceğini belirten Ban, barış sürecinin Suriye’de tüm tarafların güvenliğini de teminat altına alacağını vurguladı. Uzun süredir Suriye’de devam eden mücadelenin her taraf için çok yıkıcı olduğunu belirten Ban, 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve yaklaşık 9 milyon kişinin de yerlerinden edildiğini söyledi.

İç savaşın Suriye’nin komşuları için de büyük yük oluşturduğuna işaret eden Ban, ‘‘Tüm taraflardan yapıcı müzakerelere verecekleri desteği bekliyorum. Burada vizyoner liderliklerini gösterme zamanıdır.’’ şeklinde konuştu.

Konferansın 8 hafta sonra gerçekleşecek olsa da ülkede şiddetin biran önce sonlandırılmasını isteyen Ban, tutukların serbest bırakılması, insani yardım erişiminin sağlanmasını istedi.

Ban, ‘‘Her zaman söylediğim gibi Suriye’de ancak siyasi çözüm ile şiddet ve acı son bulur.’’ şeklinde konuştu.

Ban, Suriye’de devam eden savaşın, uluslarararası barışı ve güvenliği tehdit etmeye devam ettiğini de vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.