Başta Suriye olmak üzere 14 ülkede çocuklar şiddet mağduru

Başta Suriye olmak üzere 14 ülkede çocuklar şiddet mağduru

Suriye başta olmak üzere dünya genelinde 14 ülke çocukların silahlı çatışmalar nedeniyle savaş ve şiddete mağruz kaldıklarını belirten Birleşmiş Milletler’e (BM) ait 2012 ‘‘Silahlı Çatışmalarda Çocuklar’’ başlıklı rapor yayınlandı.

Raporda dikkat çeken unsurlar arasında Suriye’deki milyonlarca çocuğun ülkede süren iç savaş nedeniyle tecavüze uğrayıp çeşitli şiddetlere maruz kaldıklarının altı çizildi. BM Genel Sekreteri’ne bağlı ‘‘Silahlı Çatışmalarda Çocuklar’’ konusundaki özel temsilci Leyla Zerrugi, New York’taki BM Genel Merkezi’nde rapor hakkında basına bilgi verdi. Zerrugi, ‘‘Suriye’deki çocukların yaşadığı sorun dünyanın diğer bölgelerindekinden daha büyük’’ diye ifade etti.

 

Zerrugi’nin açıkladığı raporda 2012 yılı içinde ilk defa Şam rejimine bağlı askerlerin çocuklara karşı cinsel şiddet olayına karıştığının altı çizildi. Yine Geçen sene bu listeye ilk defa giren ülkeler ve gruplar arasında Mali’den üç Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden ise iki silahlı grubun olduğu görüldü.    

Suriye’de çocukların silah altına alındıkları ve şiddete maruz kaldıklarına işaret eden Zerrugi,  cinsel taciz, tecavüz, işkence gibi insanlık dışı muameleri de yaşadıklarını aktardı. Suriyeli çocukların yaşadığı acının çok büyük olduğunun altını çizen Zerrugi, ‘‘Çocukların gözü önünde anne veya babaları öldürülüyor. Ülke içinde de yurt dışındaki mülteci kamplarında da Suriyeli çocuklar çok zor şartlarda yaşıyorlar’’ dedi.

Silahlı Çatışmalarda Çocuklar raporunda ‘utanç listesi’ olarak ifade edilen grupta 14 ülkeden 55 farklı silahlı gücün ya da grubun yer aldığı görüldü. Geçen yıl utanç listesine 11 yeni silahlı güç veya grubun eklendiği gözlendi.

2012 yılı içinde bir önceki seneye göre düzelmelerin olduğu bölgelerin de olduğu belirttildi. Raporda Özgür Suriye Ordusu ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden bir, Mali’den 3, Yemen’den bir ve Merkez Afrika Cumhuriyeti’nden 3 silahlı grubun Güvenlik Konseyi kararlarına uygun çocuklarla ilgili düzenleyeme gittiği hatırlatıldı. Silahlı Çatışmalar ve Çocuklar listesinden 2012 raporunda adı çıkarılan Kolombiya ve Filipinler’de artık Güvenlik Konseyi’nin ajandasında yer almıyor. Güvenlik Konseyi’nin silahlı çatışmaların olduğu bölge ve ülkeler gözlem listesinde ise 21 ülke ile 22 bölge bulunuyor. Bu ülkeler şöyle; Afganistan, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çad, Sudan, Güney Sudan, Somali, Merkez Afrika Cumhuriyeti, Myanmar.

SURİYE’DE 2 bin 445 OKUL HEDEF OLDU

Raporda ayrıca çatışma olan bölgelerde çocukların eğitimlerinin engellendiği de kaydedildi. Silahlı çatışmanın yaşandığı bölgelerde okullara yapılan saldırılar İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından kınanırken, Mali’de 115, Filistin’de 321, Suriye’de 2 bin 445 eğitim kurumunun saldırılara maruz kaldığı aktarıldı. Raporda ayrıca Suriye’de 167 eğitimcinin de öldürüldüğü aktarıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.