Barkey: Asıl başarı Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesidir

Barkey: Asıl başarı Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesidir

‘Türkiye’nin Kürt Meselesi’ başlıklı kitabıyla bilinen Prof. Henri Barkey, Türkiye’de son dönemde olağanüstü gelişmeler yaşandığını söyledi. 1993 yılından bu yana ilk defa böylesine ciddi diyalog ve çözüm girişimi yaşandığını dile getiren Barkey, asıl başarının Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi olacağını ifade etti.


Geçmişte ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Ortadoğu ve Türkiye alanında analist olarak görev yapan Henri Barkey, Türkiye’de en çok tanınan yabancı uzmanlardan biri.


IMG 1625Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Henri Barkey, Washington merkezli düşünce kuruluşu SETA Foundation’da gerçekleşen bir seminere katıldı. ‘Türkiye’nin Barış Süreci’ başlıklı seminerde son günlerde bu yönde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Baker, 1993 yılından bu yana ilk defa böylesine ciddi bir diyalog ve çözüm girişimi yaşandığını söyledi.


Yaşanan olumlu gelişmelerin sorunun biran önce çözüleceği anlamına gelmediğini belirten Barkey, Türkiye’nin henüz sürecin başında olduğunu ve bu yüzden hemen biteceği düşüncesine kapılınmaması gerektiğini belirtti.


Beklentilerin sürecin olumlu sonuçlanacağı ihtimalini güçlendirdiğini kaydeden Barkey, “Burada sevindirici bir diğer nokta, PKK tarafının da süreci sabote edecek hiçbir eylemin kesinlikle yapılmayacağı yönünde açıklamalar yapılmış olması.” şeklinde konuştu.


Barkey, ‘Neden şimdi?’ sorusuna da cevap verdi. Yakın dönemde yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 65’i bu sorunun çözülmesini düşündüğünü kaydeden Barkey, bununla birlikte küresel çapta Türkiye’den mevcut sorunun çözülmesi talebi olduğunu vurguladı.


Anayasanın kesinlikle değişmesi gerektiğini ve bunun sürecin en zor bölümü olacağını belirten Barkey, “Başarı nedir diye soracak olursanız. Asıl Başarı Türkiye’nin daha fazla demoktatikleşmesidir. Buda anayasanın değişmesi anlamına geliyor. Anayasada sadece Kürt sorunu yada vatandaşlık tanımı değil tüm yargı sistemi değişmeli. “ ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE VE BÖLGE İÇİN TARİHİ FIRSAT


Programın diğer konuşmacısı SETA Foundation Genel Başkanı Erol Cebeci ise, yaşanan sürecin şüphesiz Türkiye ve tüm bölge için tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi.


Sorunun çözülmesi halinde şiddet ve akan kanın durmasının yanında demokrasinin de güçleneceğine vurgu yapan Cebeci, bunun bölgede olumlu sonuçlar doğuracağını kaydetti.


Kürt sorunu hakkında geçmişte farklı algılar olduğunu belirten Cebeci, “Farklı hükümetlerin Kürt sorununa farklı yaklaşımları vardı. 1980 ve öncesinde genel düşünce Kürt sorununun ekonomik gelişmişlik olduğu yönündeydi. Bölgeye yeterli yatırım yapılması halinde sorunun çözüleceği inancı vardı. 1990’larda bu algı değişti; güvenlik sorununa dönüştü. O dönemdeki hükümetler terörle mücadelede başarılı olunmasının sorunu çözeceğine söylüyorlardı. 2000’lerde ise ortada bir kimlik problemi olduğu anlaşıldı. AK Parti hükümeti ise şunu gördü ki Kürt sorunu bu problemlerin tümünü kapsıyor.“ şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.