Bangladeş’te Gulam Azzam’a verilen 90 yıl hapis tepkilere neden oldu

Bangladeş’te Gulam Azzam’a verilen 90 yıl hapis tepkilere neden oldu

Siyasi olduğu yolunda uluslar arası tepkiler alan Bangladeş’teki mahkeme kararı, Cemaat-i İslami Partisi’nin eski lideri Gulam Azzam’a 90 yıl hapis cevzası verdi.  Savaş suçu işledeği belirtilen Azzam, ülkesinin Pakistan’tan bağımsızlığını ilan etmeye çalıştığı yıllarda bunun Müslümanların birlik ve beraberliğine zarar vereceğini savunuyordu.

1971 yılında Pakistan’dan ayrılmak için mücadele verdiği yıllarda Cemaat-i İslami Partisi’nin lideri olan Gulam Azzam’ın yargılandığı Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde, ‘savaş suçu’ işlediği kararı çıktı. Kararda Azzam’a yöneltilen 62 suçlamanın 61’inin Bangladeş’in bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda yaptığı konuşmalardan oluştuğu dikkat çekti.

Gulam Azzam, yaptığı konuşmalarda Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmasının Müslümanları böleceğini söylemiş ve ayrılmanın Bangladeş’in yararına olmayacağını savunmuştu.

Mahkemenin kararının ardından Cemaat-i İslami Partisi ile Milliyetçi Partisi bugün ülkede genel grev ilan etti. Protestolarda Cemaat-i İslami destekçileri ile polis arasında çatışma haberleri geliyor. Bu yılın ocak ayından bu zamana kadar politik şiddet olaylarından dolayı ülkede 100 den fazla insan yaşamını yitirmişti.

İnsan hakları örgütleri Bangladeş Uluslar arası Savaş Suçları mahkemesinin almış olduğu kararı eleştirdi. Örgüt, kararın yeterince delile dayanmadığını ifade etti.  

Gulam Azzam, 1969 yılında 2000 yılına kadar partinin hem liderini yürüttü. Azzam, Bangladeş’te manevi liderler arasında da yer alıyor.

Mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi eski dini lideri Abdülkelam Azad’ı ve genel sekreter yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman’ı gıyabi idam cezasına, genel başkan yardımcısı Mevlana Delvar Hüseyin Saidi’yi idam cezasına ve  eski genel başkan yardımcısı Abdül Kerim Molla’yı da ömür boyu hapse mahkum etmişti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.