Ban Suriye’deki son katliamı barbarlık diye niteledi

Ban Suriye’deki son katliamı barbarlık diye niteledi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’deki son katilamlara sert çıkıştı. Genel Sekreter, Kubeyr köyünde 80’den fazla insanın öldürülmesini babarbarlık olarak nitelerken Esed rejiminin de tüm meşrutiyetini kaybettiğini söyledi. Genel Kurul oturumunda Beşşar Esed için en ilginç benzetme ise Libya Büyükelçisi’nden geldi ve Esed’in yaptıklarını ‘‘Kaddafi Sendromu’’ diye niteledi.  

BM Genel Kurulu’nun Suriye toplantısında konuşan Genel Sekreter Ban, Kubeyr köyünde yeni bir katliamın yapıldığı yönünde bilgi aldıklarını, son katliam nedeniyle ”şoke olduklarını” belirtti.

Ban, Kubeyr köyünde sivillerin yakın plandan öldürüldüğünü, bıçaklandığını, hatta daha sonra yakıldıkları yönünde bilgiler aldıklarını kaydeden Ban, ”Bu barbarca suçu şiddetle kınıyoruz” dedi.

Ban, bu arada Kubery köyüne ulaşmaya çalışan BM Gözlemcileri Misyonu (UNSMIS) personelinin silahla vuruldukları yönünde birkaç dakika önce bilgi aldıklarını bildirdi.
Ban, ”BM gözlemcilerinin güvenliği için her şey yapılmalı, Suriye hükümeti Annan planı çerçevesinde tüm yükümlülüklerini yerine getirmeli” diye konuştu.

Ban, Esed yönetiminin tüm meşruiyetini de kaybettiğini vurguladı.

Genel Kurul’daki Suriye toplantısında konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan da, Türk devletinin Arap Birliği’nin girişimlerini desteklediğini hatırlattı. Suriye’de masum insanların katledilmeye devam edildiği ve insan hakları, uluslar arası hukukun ise çiğnendiğine işaret eden Apakan, uluslar arası toplumun bir görevinin de insanlığa karşı suç işleyenleri adalete teslim etmek olduğunu söyledi. Apakan Suriye’de binlerce insanın yerlerinden edilidğini ve ülkede acilen insani yardıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Türkiye’nin hem Suriye halkı hem de uluslar arası toplum ile işbirliğini sürdüreceğini belirten Apakan, krizin biran önce çözülüp ülkede demokratik değerlerin gelişmesini arzu ettiklerini söyledi.

Genel Kurul’da konuşma yapanlar arasında Libya’nın BM Daimi Temsilcisi’nin bezetmesi ilgi çekti. Libya Büyükelçisi Mahmud Cebrail, Beşşar Esed’in yaptıklarını ‘‘Kaddafi Sendromu’’ olarak niteledi. Bir ilginç benzetmede Katar’ın BM Daimi Temsilcisi yardımcısı Şeyh Alya Ahmed Bin Saif Al-Thani’den geldi. Thani Esed’i ‘‘ölüm makinası’’ olarak niteledi ve ülkede soykırımın yapıldığını savundu.

Buarada Genel Kurul’da oturumu baştan beri takip eden Ban Ki-mun, İran’ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Khazaee konuşmaya başladığı sırada terk ettiği görüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.