Ban, Suriye’deki iç savaşın yayılabileceği konusunda uyardı

Ban, Suriye’deki iç savaşın yayılabileceği konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’in işgali altında olan Golan Tepeleri’ne Suriye’deki iç savaşın yayılma riski taşıdığını söyledi.

Genel Sekreter, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda Golan Tepesi’nde görev yapan BM’e bağlı Barış Gücü’nün (UNDOF) önemine işaret etti. Bölgedeki UNDOF şemsiyesi altında bulunan Barış Gücü kuvvetlerine yaklaşık 350 kişilik takviye yapılmasını isteyen Ban, ‘‘Bölgedeki askeri hareketlilik İsrail ile Suriye arasındaki gerginliğin ve iki ülke arasındaki ateşkesi tehlikeye atma atmakta ’’ dedi.

Suriye ile İsrail arasındaki ateşkesi BM adına denetleyen Golan Tepeleri’ndeki 900 askerden oluşan Barış Gücü’nün görev süresi  bu ayın sonlarında 5’i daimi toplam 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınıp 6 ay daha uzatılacak. Ban tarafından Konsey’e sunulan raporda 900 olan Barış Gücü görevli sayısını bin 250’ye çıkarılması talep ediliyor.

1967 savaşında Golan Tepeleri’ni Suriye’den alan İsrail, 1973 ve 1974 yıllarında yapılan ateşkes antlaşması ile Şam askerlerinin bölgede bulunmasının da önüne geçmişti.

UNDOF’un bugün görev alanı, Ürdün ile Yarmouk Nehri sınırı olan Lübnan arasındaki Hermon Dağı bölgesindeki 45 millik (70 km) ar bir şerit alanı kapsıyor.

 

Son aylarda Golan Tepeleri’ne Suriye tarafından zaman zaman açılan ateşe karşın İsrail askerleri de sınırdan top ateşleri ile karşılık veriyor. İki ülke arasında tırmanan sorun başta BM olmak üzere birçok ülkenin de kaygılarının artmasına neden oluyor.

 

Ban, Konsey’e sunduğu raporda bölgede herhangi bir tarafın askeri müdahalesinin 1974 yılında sağlanan ateşkesi bozacağı uyarısını yaparak, ‘‘İsrail’i bölgedeki askeri tatbikatının mevcut durumu riske attığı konusunda uyardım’’ dedi.    

 

UNDOF KAN KAYBEDİYOR

UNDOF’ta görev yapan Japon ve Hırvatistan askerlerini geri çekmişti. Geçen ay Avusturya’da UNDOF’taki 380 askerini geri çekeceğini açıklamıştı. BM, Avusturya ile diğer ülkelerden boşalan asker eksiğini başka ülke askerleri ile doldurma çabasında. Bu ayın sonunda çekilecek olan Hırvat askerlerinin yerini 170 kişiden oluşan Fiji askerleri dolduracak. İddialara göre Fiji, BM yetkililerine arzu edilmesi durumunda Golan Tepeleri’nde görev yapmak üzere ek birlik takviyesinde bulunabileceğini teklif ettiği belirtiliyor. Fiji dışında şuan 340 Filipin, 200 Hindistan askeri UNDOF şemsiyesi altında görev yapıyor. Ban, Filipin hükümetinden daha fazla asker göndermesi için görüşmeler yaptığı da kulislerde konuşuluyor.

 

RUSYA’YA HAYIR

Rusya, Avusturya’nın çekilmesi ile oluşacak UNDOF’taki boşluğu doldurmak için asker göndermeyi teklif etti. Ancak bu teklif Suriye ile İsrail arasında yapılan ateşkes antlaşmasına aykırı. Zira antlaşmada Golan Tepeleri’nde BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi hiçbir ülkenin asker gönderemeyceği maddesi mevcut.

Avusturya’nın UNDOF’ta 70 askeri bulunuyordu. BM diplomatları Avusturya askerlerinin çekilmesinden sonra oluşacak boşluğu dolduracak başka bir ülke bulunduğunu da söyledi. Ancak bu ülkenin ismi henüz açıklanmadı. Avusturya ile BM bugünlerde askerlerin ne zaman çekileceklerini pazarlık ediyor. Avusturya hükümeti askerlerini bu ayın sonunda çekmeyi hedeflerken Ban ve ekibi bu tarihin bir ay ertelenmesini istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.