Assange Ekvador’a iltica talebinde bulundu

Assange Ekvador’a iltica talebinde bulundu

Wikileaks internet sitesinin kurucusu ve Amerikalı diplomatların dünya çapındaki yazışmaları kamuoyuna sızdıran Julian Assange, Ekvador’un İngilere’deki büyükelçiliğine iltica talebi ile sığındı.

Ekvador büyükelçiliği tarafından verilen bilgiye göre Assange, iltica talebinde bulunduğu bilidirildi.  Asaange ise yayınladığı açıklamada iltica talebini değerlendirdiği için Ekvador Büyükelçisi ile Ekvador hükümetine müteşekkir olduğunu belirtti.

Assange’nin Ekvador devletinden iltica talebinde bulunmasına neden ise İsveç’e iade edilmesi olayı. Zira Assange,  2010 yılında İsveç’in başkenti Stokholm’de bir kadına tecavüz etmekle ve bir diğerini de taciz etmekle suçlanıyor. Kendisi ise suçlamaların politik sebeplerle yöneltildiğini bu konuda da Amerika’yı suçluyor. İngiliz makamları Assange’nin İsveç’e iade edilmemesi konusunda açtığı davayı kaybetmesi üzerine kararı uygulama yoluna gitmişti. Davayı temyiz mahkemesine taşıyan Assange, 15 Haziran’da bu makamdan da elli boş dönünce çareyi Ekvador’a iltica da buldu.

Avustralya vatandaşı olan Assange 40 yaşında ve İsveç’de hakkında açılan dava nedeniyle bir süredir İngiltere’de yaşıyordu. Assange’ın kurduğu internet sitesi Wikileaks bir çok ülkenin gizli diplomatik yazışmalarını yayınlamış özellikle Amerika tarafından istenmeyen adam ilan edilmişti. Assange yalnızca Amerikalı diplomatların değil Afganistan, Irak’ta görev yapan askeri yazışmaları da yayınlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.