Arakan’da Müslümanların evleri ateşe verildi

Arakan’da Müslümanların evleri ateşe verildi

İslam dünyası Kurban Bayramı’nın coşkusunu yaşarken Arakanlı Müslümanlar yine zulüm altında. Myanmar’ın batısındaki Müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinde yüzlerce ev ateşe verildi, köyler boşaltıldı.

Yıllardır Müslümanlar üzerinde baskı uygulayan cunta yönetimi Miyamba ve Kepro şehirlerinde tüm telefon ve radyo hatlarını keserek iletişimi kesti Türkiye’den ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen yardımların ulaştırılmasına izin verilmiyor. Fakat Türkiye’nin daha önceki girişimleri sayesinde bölgede bulunan Kızılay ekibi yardımlar için Myanmar hükümetiyle eşgüdüm içerisinde hareket ediyor.

Ülkeden kaçmak için Naf Nehri’ne açılan yedi kayıktan 3’ü batırılırken, kurtulmayı başaranlar sabah saatlerinde Bangladeş’in Shah Porir Dip sahiline geldi. Myanmarlı yetkililerin açıklamasına göre bölgede 56 insan öldürüldü, bin 900 ev ateşe verildi. Ölü sayısının artması endişe ediyor.

ABD, Myanmarlı yetkililerden şiddeti derhal durdurulmasını istedi. Birleşmiş Milletler de itidal çağrısı yaptı. Myanmar’ın devlet gazetesi Myanma Ahlin ise şiddete karışanlara müdahale edileceği uyarısı yaptı. Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Uluslararası toplum Myanmar’ın demokratik dönüşümünü yakından takip ederken, böyle bir karışıklık ülkenin imajını zedeleyebilir.” denildi.

Bu arada AP muhabirinin bölgede konuştuğu bazı Budistler, askerlerin bu kez Müslüman köylerini koruduğunu ve Budistlere ateş açtıklarını öne sürdü.

Türkiye ise geçmişteki olayların tekrarının önlenmesi için gerekli önlemlerin zaman geçirilmeksizin alınması yönünde Myanmar hükümetine çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, Myanmar hükümetinin bölgeye BM dışında ikili düzeyde doğrudan insani yardım yapmasına izin verdiği ilk ülkedir. Bu bağlamda son olarak, Kurban Bayramı vesilesiyle bölgeye insani yardımda bulunulmakta olup, bu yöndeki çalışmalarımız Myanmar makamlarıyla eşgüdüm içerisinde devam edecektir.” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.