Annan Suriye krizi için ‘kontak grubu’ kurmaya çalışıyor

Annan Suriye krizi için ‘kontak grubu’ kurmaya çalışıyor

Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap Birliği’nin (AB) Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik Suriye planının işlememesi üzerine özel temsilcinin yeni bir plan üzerinde çalıştığı öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bigliye göre Annan, ölmek üzere olan barış planı yerine bu defa ‘‘kontak grubu’’ oluşturulmasını teklif edeceği öne sürülüyor. Ancak Annan’ın kontak grubu içerisinde ismini zikrettiği ülkeler arasında İran’ın da olması başta Amerika olmak üzere İsrail ile Suudi Arabistan tarafından olumlu karşılanmayacağı öngörülüyor.

Bugün BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki son durumla ilgili olarak bilgi verecek olan Annan, Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinin (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin) yanı sıra İran, Suudi Arabistan, Katar, Arap Birliği ile Türkiye’nin de aralarında bulunacağı kontak grubunun oluşturulması çağrısında bulunması bekleniyor.

Annan’ın sunacağı yeni planın içeriği konusunda henüz diplomatik kaynaklar ayrıntı vermez iken BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un sözcüsü Martin Nesirky, kontak grubu planının olup olmadığı sorusuna ‘‘Annan’ı bekleyelim, görürüz’’ diyerek böyle bir girişimin olduğunu imalı olarak kabul etti.

Annan bugün Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki son durum hakkında bilgi verdikten sonra açıklaması öngörülen kontak grubu planını aktardıktan sonra Washington’a geçerek Amerikalı yetkililer ile bir araya gelecek. Annan’ın Washington’da kontak grubu planı ile ilgili olarak görüş alış-verişinde bulunacağı tahmin ediliyor.

Annan’ın kontak grubu oluşumuna Rsuya ile İran’ı dahil ederek Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed üzerinde en etkili olan iki ülkenin de çözüm arayışlarına ortak olarak Şam’a baskı yapılmasına olumlu katkılarının alınmasını hedefliyor.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyallgrant da Annan’ın yürürlükte olan barış planı için ‘‘bitkisel hayata’’ ifadesi Batılı ülkelerin artık mevcut ateşkes antlaşmasını vakit kaybı olarak gördüğünü ifade ediyor. Suriye’deki durumun bu haliyle devam etmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Büyükelçi Lyallgrant, Annan’ın önümüzdeki ay dolacak olan görev süresinin de bu şartlarda uzatılmamasının dahi sözkonusu olduğunu dile getirdi.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, bu ayın 18-19 tarihlerinde Meksika’da yapılack olan G 20 zirvesinde liderlerin Suriye konusu ile ilgili olarak özel bir oturumda yapacakları öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.