Annan bugün Suriye’yi ziyaret edecek

Annan bugün Suriye’yi ziyaret edecek

Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap Birliği ’nin (AB) özel temsilcisi Kofi Annan bugün Şam’ı ziyaret edeceği öğrenildi.

Hula kasabasında 108 kişinin öldürülmesinin ardından acil toplanan BM Güvenlik Konsey’i Şam yönetimine yerleşim birimleri etrafındaki ağır silahları çekmesi yolunda uyardı. Bu uyarının hemen ertesinde ise Kofi Annan’ın bugün Şam’ı ziyaret edeceği duyuruldu. Pazar günü AB’den bir yetkili AFP haber ajansına verdiği demeçte Şam’ın Annan’a ziyaret için izin vermediğini ileri sürmüştü. Ancak Güvenlik Konsey’in Hule olaylarını şiddetli kınaması Şam yönetimine geri adım attırarak Annan’ın ziyaretine onay verdiği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz cuma Hula’da 49’u çocuk, 32’si kadın toplam 108 kişiyi öldüren Beşşar Esed’e bağlı askerlerin yol açtığı katliama dünyadan tepki yağarken, rejim muhalifleri dün de Suriye’de 30 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Suriye’de ateş kesin ihlal edilidği bu ülkede bulunan 280 BM gözlemcisinin de teyit ettiği öğrenildi.

Dün New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılan Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısından bağlayıcı bir karar çıkmazken yalnızca Şam hükümetine yerleşim birimlerinin çevresindeki ağır silahları derhal çekmesi yolunda uyarı geldi. Konsey, her ne şartta olursa olsun insanların öldürmesini kınadığını açıklarken, ‘‘Hums’a yakın köyde (Hula) hükümet güçlerinin sivillere yönelik topçu birlikleri ve ağır silahlarla bombardıman yapmasını şiddetle kınıyor’’ denildi.

Konsey toplantısının ardından yaptığı ortak açıklamada Şam yönetimine sivillerin öldürülmesinden duyulan rahatsızlık dile getirilip bunun uluslar arası kanunları çiğnemek olduğu hatırlatıldı. 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’ne basına kapalı olarak verilen bilgilendirme toplantısı pazar günü New York’taki BM’nin Genel Merkezi’nde yapıldı.

Suriye’de bulunan BM Gözlemci Misyonu’nun (UNSMIS) başı General Robert Mood’un, Hule’deki katliamla ilgili olarak Konsey üyelerine bilgi verdi.

General Mood, Hula’daki katiliamın Suriye’de bulunan BM gözlemcileri tarafından incelendiğini belirtti. Konsey’e yaptığı bilgilendirme sonrasında gazetecilere de kısa bir açıklama yapan Mood, Hula’daki olaylar sonunda 49’u çocuk, 34’ü kadın toplam 108 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

12 Nisan’a Annan planı olarak kabul edilen ve Şam yönetimi ile muhalifler arasında varılan antlaşma, toplam 6 maddeden oluşuyordu. Antlaşma şartları içinde taraflar arasında ateş kesin sağlanması, ağır silahların yerleşim birimleri çevresinden çekilmesi, insani yardımın ulaştırılması, Şam hükümetinin demokratik değişim yolunda adımlar atması, barışçıl gösterilere izin verilip, gazetecilerin çalışmalarına imkan tanınması, her iki tarafından sivillerin hayatını koruması yer alıyordu.
Geçtiğimiz yılın mart ayında Suriye’de başlayan halk ayaklanması sonunda Şam yönetiminin gösterileri bastırabilmek için bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişiyi öldürdü.

SURİYE İÇİN HAGUE MOSKOVA’DA

Suriye’de Annan planını uygulamayan Şam yönetimine uluslar arası baskıyı arttırmayı amaçlayan Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden İngiltere’nin Dışişleri Bakanı William Hague bu amaçla Moskova’ya gitti. Hague Moskova’nın Suriye konusunda izlediği politika da bir değişim beklediği aksi takdirde ülkede iç savaşın önü alınamayacağını konusunda muhattaplarını uyaracağı öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.