Amerikalı ünlü yazardan İsrail’e veto

Amerikalı ünlü yazardan İsrail’e veto

İsrail’in Filistinlilere uyguladığı kötü muameleyi protesto eden Pulitzer ödüllü Amerikalı yazar Alice Walker, ‘Renklerden Moru’ romanının İsrailli bir yayıncı tarafından İbranice baskısının yapılmasına izin vermedi.

Filistinlilerin haklarını savunmasıyla bilinen yazar, Yediot Boks isimli yayınevine yazdığı mektupta İsrail’in Filistin politikasını Güney Afrika’daki ırkçı ‘apartheid’ rejimi uygulamalarına benzetti. Eserlerinin İsrail’de yayımlanmasından önce Tel Aviv’in politikalarını değiştirmesi gerektiğini kaydetti.

Alice Walker, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırmaya çalışan yardım filosunda yer almıştı. Yazarın 1982’de Pulitzer’e layık görülen ‘Renklerden Moru’ romanı, Amerika’da 1930’lu yıllarda yürürlükte olan ırkçı uygulamaları eleştiriyor.

ALİCE WALKER KİMDİR?

Alice Walker 9 Şubat 1944 doğumlu Amerikalı şair, yazar, yayımcı, aktivist biri olarak oldukça ünlü birisidir. Ağabeyinin kaza ile sağ gözünden vurması sonunda henüz sekiz yaşında bir gözünü kaybeden Walker, yoksul bir ailenin sekizinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

Amerika’nın sivil haklar hareketine 1960’larda katılan ve Martin Luther King ile birlikte omuz omuza mücadele veren Walker, siyahi Amerikalılar’ın insan hakları mücadelesini kazanmalarında önemli çabası olan biridir.  1967 yılında Missisipi eyaletinde Yahudi bir avukat olan Melvyn Leventhal ile dünya evine giren Walker daha sonra 1976 yılında boşanır. Walker’a ün kazandıran en önemli eseri ‘‘Renklerden Mor’’ (The Color of Purple) adlı romanı daha sonra beyaz perdeye aktarılan ‘‘Mor Yıllar’’ isimli filme de konu olur. Yine aynı romanı Walker’a 1983 yılında Pulitzer ödülünü kazandırır.

Newsweek dergisi 2007 yılında tüm zamanların en iyi 100 kitabı sıralamasına giren Renklerden Moru eserinin sahibi Walker, ‘‘Bu dünyada kadın olmaktan daha zor birşey varsa o da siyah kadın olmaktır’’ sözü ile tanınır.

Renklerden Moru kitabının konusu Güney eyaletinde bir çiftlik kulübesinde yaşayan ve daha sonra ayrılan iki siyah kız kardeşinin birbirlerine yazdıkları mektupları konu edinir. Bu kitap aynı zamanda o güne kadar ırkçılığa karşı yazılmış en büyük manifesto olarak kabul edilmesi bakımından Amerikan siyaset tarihinde dahi iz bırakmıştır.  

Amerika’nın 2003 yılında Irak’a karşı başlattığı işgali protesto etmesi nedeniyle tutuklanan ünlü yazar İsrail’in Filistini işğal etmesine karşı da muhalif tavrı ile bilinir.
Rebbeca isimli bir kız çocuğu olan Walker’ın annelik yönü sivil hak veya yazarlıkta olduğu gibi başarılı olduğu söylenemez. Kızı annesinin ilgisizliği nedeniyle 13 yaşında uyuşturucuya başladığını, 14’ünde ise hamile kalmasını, ‘‘Annem dünya kadınlarını kurtarırken bana hiç zaman ayıracak vakti olmadı’’ diye yazar.

Birçok ödül sahibi olan yazar, demokrat kişiliğinin yanı sıra feminist biridi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.