Almanya, ABD ve İngiltere’yle imzaladığı teknik takip anlaşmasını feshetti

Almanya, ABD ve İngiltere’yle imzaladığı teknik takip anlaşmasını feshetti

Almanya’nın 1968/69 yıllarında ABD ve İngiltere’yle gizli istihbaratların teknik dinlemesini düzenleyen G10 yasası çerçevesinde imzalanan yönetim sözleşmesi feshedildi. Alman Dışişleri Bakanlığı, taraflar arasındaki ortak kararla söz konusu anlaşmanın süresinin sona erdiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, son haftalarda bu anlaşmanın feshedilmesi için baskı yaptıklarını belirterek, “Böylece son dönemde yapılan gizliliğin korunmasıyla ilgili tartışmalardan doğru ve gerekli sonuçlar çıkartılmış oldu.” dedi.

Diğer taraftan ise federal hükümetin kişisel bilgilerden sorumlu temsilcisi Peter Schaar, Amerikan istihbarat teşkilatı NSA’nın dinleme skandalı çerçevesinde kendi hükümetini azarladı. Berliner Zeitung’a konuşan Schaar, Alman istihbarat teşkilatlarının koordinasyonundan sorumlu Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla’nın ‘Alman istihbarat teşkilatları yüzde 100 yasalara uydu’ şeklindeki açıklamasını eleştirdi. “Benim raporlarımı okusalar göreceksiniz ki her şeyin yüzde 100 veri korumayla uyumlu olmadığını göreceksiniz.” diyen Schaar daha fazla şeffaflık talep etti.

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in dinleme programları ile ilgili yaptığı açıklamada ‘süper temel hak’tan söz ettiğini dile getiren Schaar, “Bu açıklamayı anlamış değilim. Anayasada sadece tek bir süper temel hak var ve bu insanın onurudur.” dedi.

Bunların yanı sıra ABD’li istihbarat teşkilatının XKeyscore dinleme programının Alman istihbaratlarınca kullanıldığı belirtildi. Ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı bu programı test ettiğini açıklamıştı. Ancak Welt’in haberinde Alman istihbaratının bu programı 2007’den bu yana kullandığı iddia edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.