AB’nin İsrail sabrı taştı

AB’nin İsrail sabrı taştı

Avrupa Birliği fonlarının, İsrail’in 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Golan Tepeleri’nde kullanılmasını yasaklayan tüzük dün yayınlandı.

İsrail’in sert tepkisiyle karşılaşan tüzüğe göre herhangi bir İsrailli kuruluş AB’den fon istediğinde paranın işgal altındaki topraklarda kullanılmayacağına dair yazılı teminat verecek. 1 Ocak 2014’ten itibaren uygulanacak tüzüğün işgal topraklarında büyük yatırımları olan üniversiteler ile araştırma şirketlerini vuracağı belirtiliyor.

Tüzük ekonomik, bilimsel, kültürel, sportif ve akademik işbirliği dahil AB ve İsrail arasındaki bütün ortak çalışmaları kapsayacak.

Uzmanlar, Brüksel’in “İsrail yıkar, AB öder” sözüne artık dayanamadığını, İsrail’in AB’nin şimdiye kadar ciddiye almadığına dikkat çekerek, tüzüğü “sarhoşun başına dökülen soğuk suya” benzetiyor. En dikkate değer yorumlardan biri İsrail’in kıdemli gazetecilerinden Akiva Eldar’dan geldi. Eldar, “İsrail hükümeti Avrupalıları pek ciddiye almıyordu. Önceden görmezden gelirken son zamanlarda iyice tahkir etmeye başladı. AB yeni hükümete baktı ve ‘yüzümüze vuran yağmur değil, bunlar bize resmen tükürüyor’ dedi.” yorumunu yaptı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.