ABD’nin Mısır yaptırımı göstermelikmiş

ABD’nin Mısır yaptırımı göstermelikmiş

ABD’nin, Mısır’da temmuz ayındaki darbenin ardından iktidara gelen askerî yönetimin adımlarına tepki sadedinde geçtiğimiz günlerde açıkladığı yardım kesintisinin tamamen sembolik adımlardan oluştuğu ortaya çıktı.

Geçen hafta açıklanan yaptırımlar kapsamında Mısır ordusuna verilmesi öngörülen tank, F-16 savaş uçakları, Apaçi helikopterleri gibi bazı askerî araç ve gereçlerin sevkiyatının askıya alındığı açıklanmıştı. Oysa Mursi’nin devrilmesinin arkasındaki isim olan Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi emrindeki Mısır ordusunda bu askerî araç ve gereçler konvansiyonel bir savaş için yetecek miktarda bulunuyor. ABD’nin mevcut askerî araç ve gereçlerle ilgili yedek parça teminine devam edecek olması ise yaptırımların darbe hükümetine yönelik etkinliğini sınırlı kılıyor.

Açıklanan yaptırım kararında eğitim ve sağlık gibi kalemlerdeki yardımlara dokunulmamış, terörle mücadele ile ilgili yardımlar ile İsrail’in güvenliği açısından hayati önemdeki Sina yarımadasında ‘radikal gruplara’ yönelik operasyonlar ve Gazze sınırının kontrolü için gerekli görülen desteklerin de devam edeceği ifade edilmişti. Washington’dan verilen demeçte, adil ve özgür bir seçime giden yolda “kayda değer bir ilerleme” gözlemlenmesi durumunda askerî yardım musluklarının yeniden açılacağı da belirtilmişti. 260 milyon dolarlık nakdî yardımın dondurulması kararının ise ordu için ancak kısa vadeli bir kayıp olduğunu belirten uzmanlar, bu yaptırım paketinin ciddi bir tepkiden ziyade sembolik ve göstermelik bir adım olduğu yorumunda birleşiyor.

Kahire’deki yönetimin müttefikleri olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri milyarlarca dolarlık yardımda bulunarak geçici yönetime olan desteklerini göstermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.