ABD’li diplomat Fagin: İpek Yolu ticari alternatif sunuyor

ABD’li diplomat Fagin: İpek Yolu ticari alternatif sunuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Bölgesel İlişkiler Direktörü Steven H. Fagin, İpek Yolu’nun, içinden geçtiği ülkelere farklı bölgelerle ticaret yapabilme imkanı sunduğunu söyledi. Fagin, “Herhangi bir ülkenin ticari açıdan yalnızca bir ülkeye bağlı olması, tek bir alternatifinin olması bağımsızlığı açısından doğru değil. İpek Yolu bu ülkelere farklı devletlerle ticaret yapabilme alternatifini getirmesi bakımından son derece önemli” dedi.

Turki Amerikan Birliği’nin (TAA) dördüncü olağan kurultayı kapsamında yapılan ‘Pekin’den Londra’ya: Yeni İpek Yolu İnsiyatifi’ başlıklı panelde konuşan Fagin, ABD yönetimi açısından İpek Yolu’nun önemini anlattı. Fagin, “İpek Yolu girişimini Afganistan’da yaptığımız çalışmaların bir uzantısı olarak görüyoruz. Afganistan’ı Orta Asya ülkeleri ile birbirine bağlamanın özellikle ekonomik kalkınma ve güvenlik açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Fagin, Afganistan ve bölgenin potansiyelini ortaya çıkarması adına İpek Yolu’nun önemli bir proje olduğunu belirterek, “Bu, enerji ve güvenlik Orta Asya’dan Uzak Asya’ya götürülebilirse bölgenin geleceğine olumlu katkı sağlayabileceğine inanıyorum” dedi.

Rethink Enstitüsü uzmanlarından Vladimir Foderenko’nun moderatörlüğünde yapılan panelin diğer konuşmacıları Azerbaycan İpek Yolu İşadamları Derneği Başkanı Rashid Chulagov, TUSKON Başkan yardımcısı Rena Açıkgöz ile Kırgızistan merkezli Bereke inşaat şirketi direktörü Nurlanbek Mayyev oldu.

 

Fedorenko, Rethink Entitüsü’nün İpek Yolu girişimleri ve bu girişimlerin Orta Asya ülkelerini nasıl etkilediğinin incelendiği raporunu anlattı. Fedorenko, ABD’nin uluslararası yeni bir ağ kurmak niyetiyle tren yolu, karayolu ve enerji altyapısı oluşturulmasına çaba sarf ettiğini ifade ederek, “Türkiye’nin ipek yolu projesi ise gümrük kurallarının hafifletilmesi yoluyla tarihi güzergahı yeniden canlandırma amacı taşıyor” dedi. Fedorenko, bu ticaret güzergahının isminin İpek Yolu yerine artık ‘İpek Yolları’ olarak değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Pekin’den Londra’ya uzanan ticaret yoluna farklı bölgelerden ve ülkelerden birçok yolun uzandığını söyledi.

 

Azerbaycan İpek Yolu Derneği Başkanı Chuagov, İpek Yolu’nun tüm Türki ülkeleri birbirine bağladığını ve bunun da ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacağını söyledi. Chuagov, İpek Yolu’nun yine Türki Cumhuriyetleri arasında ekonomik olduğu gibi kültürel, politik dayanışmayı da arttıracağını dile getirdi.

Rena Açıkgöz, TUSKON’un hem kadınların iş hayatına katılımı hem de Türkiye ile dünya ülkeleri arasında kurduğu ticari köprülerle İpek Yolu ticaretine yapmış olduğu katkıya dikkat çekti. Matyev ise bir işadamı olarak İpek Yolu’nun kendi dünyalarına bakan yönü ile ele aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.