AB’de her yıl 120 milyar Euro yolsuzluk yapılıyor

AB’de her yıl 120 milyar Euro yolsuzluk yapılıyor

Türkiye, 17 Aralık’tan bu yana yolsuzluk soruşturması ile çalkalanırken, Avrupa Birliği tarihinde bir ilke imza atarak yolsuzlukla mücadele raporu açıkladı.

İlk rapor, yolsuzluğun AB’ye maliyetinin yıllık 120 milyar Euro olduğunu ortaya koydu. 28 üye ülkedeki yolsuzlukla mücadele usullerine ve yolsuzluğun yoğunlaştığı alanlara dikkat çeken rapor, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu aday ülkeleri kapsamıyor.

AB Komisyonu’nun iç işlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström tarafından açıklanan rapora göre Avrupalıların yüzde 76’sı yolsuzluğun yaygın olduğunu, yüzde 56’sı da son üç yılda yolsuzluğun arttığını düşünüyor. Her 12 Avrupalıdan biri, son 12 ay içinde yolsuzluğa ya şahit ya da muhatap oldu. Her 10 Avrupalı şirketten 4’ü yolsuzluğun AB’de iş yapmaya mani olduğunu düşünüyor.

AB’nin ilk yolsuzlukla mücadele raporu en sorunlu alanlardan biri olarak kamu ihalelerini görüyor. Bir diğer temel sorun ise siyasi partilerin finansmanı. Rapora göre siyasi partilerin nasıl finanse edildikleri yeteri kadar şeffaf değil. Bir diğer önemli alan ise mahalli idareler. Rapor, kamu ihalelerinde her yıl AB GSMH’nın beşte birinin harcandığına işaret ederek, kamu ihale sözleşme değerlerinin her yıl dörtte bir oranında yolsuzluğa kurban gittiğini vurguluyor. Araştırmaya göre kamu ihalelerine katılan şirketlerin üçte biri yolsuzluk yüzünden ihale kaybettiklerine inanıyor. 41 sayfalık raporun girişinde, yolsuzluğun hem ekonomiye hem topluma zarar verdiği, birçok ülkenin hukukun üstünlüğü, demokrasi, iktisadi kalkınma ve sosyal adaleti zedeleyen yaygın yolsuzluktan muzdarip olduğu vurgulanıyor.

AB araştırması da diğer yolsuzluk raporlarıyla paralellik göstererek en ‘temiz’ ülkeler olarak Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg ve İsveç’i gösteriyor. Bu dört ülkede iş yaptırmak için rüşvet verenlerin oranı yüzde 1’in altında kalıyor. Rüşvetin en az verildiği düşünülen ülke ise İngiltere. İngiltere’de 1.115 kişiyle yapılan ankette sadece 5 kişi rüşvet talebiyle karşılaşabileceğini düşünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.