ABD’den Tacikistan’a askeri destek sözü

ABD’den Tacikistan’a askeri destek sözü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tacikistan’a destek sözü verdi. ABD’nin, 2014 yılında NATO askerinin Afganistan’dan çıkartılmasının ardından Tacikistan’a askeri alanda ciddi destek verme sözü verdiği bildirildi.


Konuyla ilgili açıklama ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti milletvekili Dan Burton’dan geldi. Duşanbe’de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya gelen vekil Burton, ABD’nin NATO askeri birliklerinin Afganistan’dan çıkartılmasının ardından Tacikistan’a askeri alanda önemli destek sağlayacağını söyledi. ABD bu çerçevede Tacikistan’da savunma amaçlı askeri teçhizat ve teknik donanım desteğinde bulunacak.


ABD’nin, Tacikistan’a, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması konusunda da destek vereceğini belirten ABD’li vekil, Tacikistan’ın Orta Asya’da istikrarın ve güvenliğinin sağlanılmasında kilit rol oynadığına vurgu yaptı.


Rusya’nın Tacikistan’da askeri birlik bulundurduğu bir dönemde ABD’nin Duşanbe’ye askeri destek sözü vermesi anlamı bulundu. Rusya’nın Tacikistan’da, başkent Duşanbe, güney bölgesindeki Kulyab ile Kurgan-Töbö şehirlerindeki toplam üç üssünde 7 bin 500 dolayında askeri bulunuyor. Bu arada Rusya Tacikistan’daki askeri üslerinin görev süresinin 49 yıllığına uzatılması konusunda Tacik hükümetiyle yaptığı müzakere ise devam ediyor. Taraflar arasında üslerin süresi konusunda henüz bir mutabakat sağlanılamazken Tacikistan’ın üssün yıllık kira bedeli için Rusya’dan 300 milyon dolar talep ettiği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.