ABD ve Rusya Suriye konusunda anlaştı ancak somut bir plan yok

ABD ve Rusya Suriye konusunda anlaştı ancak somut bir plan yok

Washington’da bir araya gelen ABD ile Rusya dışişleri bakanlarının Suriye’deki krizin çözümü için Cenevre’de yapılması hedeflenen konferans konusunda anlaştıkları duyuruldu. Yapılıp yapılmayacağı yılan hikayesine dönen Cenevre-2 Konferansı için masaya somut bir plan yine konulmadı.

 

Washington’daki toplantının 5 saat sürdüğüne işaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, taraflar arasında güvenlik ve politik konuların ele alındığını aktardı. Lavrov gazetecilere yaptığı açıklamada, bu ayın sonunda iki ülkenin Suriye meselesini yeniden görüşeceğini duyurdu. Bir gazetecinin konferansın yapılıp yapılmayacağı sorusuna Lavrov, Rusya’nın müttefiği olan Suriye hükümetinin önkoşulsuz olarak Cenevre’ye heyet gönderdiğine dikkat çekti. Lavrov, ‘‘John Kerry, muhaliflerin önkoşulsuz olarak Cenevre’ye gelecekleri konusunda bana güvence verdi’’ diye konuştu.

 

Kerry ile Lavrov görüşmesine ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ile Rus mevkidaşı Sergei Shoigu da katıldı. Lavrov’un açıklamalarının ardından ABD’li yetkililerin basına verdiği bilgiler Cenevre konusunda ciddi bir adım atılmadığı yorumlarına neden oldu. Sorunun Suriye hükümetinin Cenevre’ye gelip gelmeyeceği olmadığına işaret eden ABD’li yetkililer, ‘‘Mesele, Suriye hükümetinin Cenevre’ye gelirken kurulacak olan geçiş hükümetine yetkilerini devretmeyi kabul edip etmeyeceği” dedi.

 

Washington ile Moskova arasında mayıs ayından bugüne kadar Cenevre-2 Konferansı’nın yapılıp yapılmayacağı müzakereleri sürdürülüyor.

 

Birleşimiş Milletler’in (BM) kayıtlarına göre iki buçuk yıldır devam eden Suriye’deki iç savaşta bugüne kadar 100 binden fazla insan hayatını kaybetti.  Milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kalırken, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak’a da milyonlarca Suriyeli de sığınmak zorunda kaldı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.