ABD ve Japonya, Senkaku için acil eylem planı hazırlığında

ABD ve Japonya, Senkaku için acil eylem planı hazırlığında

Japonya ve Çin arasında krize yol açan Doğu Çin Denizi’ndeki adalar için Tokyo ve Washington’ın acil durum planı hazırlığında oldukları ortaya çıktı.


Japonya’nın haber ajansı Kyodo’ya konuşan kaynaklar, Özgüvenlik Güçleri Genelkurmay Başkanı Shigeru Iwasaki ile ABD Pasifik Güçleri Komutanı Amiral Samuel Locklear, Hawaii’deki görüşmelerinde iki ülkenin plan hazırlıklarına hız vermeleri yönünde bir karar alacaklarını söyledi. Başka bir haber ajansına bilgi veren ABD’li bir yetkili, “Acil eylem planımız var. Bunları da müttefiklerimizle görüşüyoruz.” diye konuştu. Yetkili, ada nedeniyle kaynaklanan kriz nedeniyle iki ülkenin acil eylem planı üzerinde çalışmalarının “normal” olduğunu söyledi. Pentagon’dan bir yetkili de Japon yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü doğrulayarak, “Bir planlamamız var.” ifadelerini kullandı. Ancak iki yetkili de Amerika’nın gerginliği artırmak gibi bir niyetinin olmadığını, plan hazırlıklarının ele alınan konulardan biri olduğuna işaret etti.


Tokyo’nun Senkaku, Pekin’in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya’nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin’in tepkisiyle karşılaştı. Japonya’nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Ayrıca Çin uçakları da ada yakınlarında uçuyordu. ABD ise Japonya ile imzalanan güvenlik anlaşmasının adaları da kapsadığını belirtiyordu. Amerika, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kontrolüne aldığı adaları 1972’de Tokyo’ya iade etmişti. Adaların doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğunu düşünülüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.