ABD: İran jetleri, Irak’ta IŞİD hedeflerini vurdu

ABD: İran jetleri, Irak’ta IŞİD hedeflerini vurdu

Amerikan ordusu, İran’a ait F-4 savaş uçaklarının birkaç gün önce Irak’ın doğusundaki Diyala’da IŞİD hedeflerini bombaladığını ileri sürdü. Bağdat, “Saldırıdan haberdar değiliz.” açıklaması yaparken Tahran ise iddiayı yalanladı. Ancak El Cezire Televizyonu, bölgede uçan İran jetinin görüntülerini yayınladı.

Bağdat yönetimine IŞİD’le mücadelede askeri destek veren İran’ın geçtiğimiz günlerde örgüt hedeflerine yönelik hava saldırıları gerçekleştirdiği iddia edildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-4 savaş uçaklarının Irak-İran sınırında bulunan Diyala vilayetindeki IŞİD mevzilerini bombaladığına dair ellerinde deliller olduğunu açıkladı. Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby, İran Hava Kuvvetleri’nin, ilk kez Irak içinde saldırı gerçekleştirdiğine inandıklarını belirtti. Saldırılar konusunda Washington ile Tahran arasında ise herhangi bir koordinasyon olmadığını ifade eden Kirby, ABD’nin Irak’ta kendi operasyonlarına devam ettiğini, herhangi bir çakışmanın önlenmesi konusunda sorumluluğun Bağdat’ta olduğunu dile getirdi.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, böyle bir gelişmeden haberdar olmadığını açıklarken İranlı üst düzey bir askeri yetkili ise iddiayı yalanladı. Ancak Reuters’e konuşan Iraklı güvenlik yetkilileri, saldırıların 10 gün önce meydana geldiğini bildirdi. El Cezire televizyonu da İran Hava Kuvvetleri’nin kullandığına benzer Amerikan yapımı bir F-4 uçağının 24 Kasım’da Diyala’da saldırı düzenlediğine dair görüntüler yayınladı. Görüntüleri inceleyen İngiltere merkezli uluslararası savunma dergisi Jane’s Defence Weekly, uçağın, İran’a ait McDonnell Douglas F-4 Phantom II jeti olduğunu belirtti. Bölgede sadece İran ve Türkiye’de F-4’ün bulunduğunu kaydeden dergi, “Uçağın görüldüğü yerin İran sınırına olan yakınlığı ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonlara askeri olarak katılma konusundaki isteksizliği bu uçağın İran Hava Kuvvetleri’ne ait olduğunu gösteriyor.” açıklamasını yaptı. Diyala, son zamanlarda Şii milislerin desteğindeki Irak güçleri ve Kürt peşmergeler ile IŞİD militanları arasında çatışmalara sahne olan bir bölge. Geçen ay IŞİD vilayetteki bazı kasabalardan geri püskürtülmüştü.

ABD VE İRAN, İŞBİRLİĞİ Mİ YAPIYOR?

İran askeri yetkilileri, daha önce IŞİD’e karşı savaşmak üzere Irak’a silah ve adam gönderdiklerini kabul etmiş, İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani’nin cephedeki fotoğrafları da yayınlanmıştı. Ancak İran hava saldırısı ilk kez kamuoyuna yansıyor.

Pentagon sözcüsü Kirby ile İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Mesud Cezayiri’nin, “IŞİD’e karşı işbirliği yapmıyoruz” açıklamalarına rağmen savunma uzmanları, iki tarafın aynı bölgede ileri askeri koordinasyon olmadan hava saldırıları düzenlemesine pek ihtimal vermiyor. 1979’daki İran devriminden bu yana düşman olan iki ülkenin ‘ortak tehdide karşı zımnî işbirliği’ yaptığı ileri sürülüyor. ABD’nin bölgedeki kilit müttefikleri İsrail ve Suudi Arabistan ise Washington-Tahran yakınlaşmasından endişe ediyor. Bu arada IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin eşi ve kızının Lübnan’da yakalandığına dair önceki gün çıkan haberler Irak makamlarınca yalanlandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.